مفهوم دامیننس بیت کوین یا سلطه بیتکوین یا همان BTC Dominance، نسبت ارزش بازار بیتکوین به ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال است. به عبارتی، بدین معنا است که چه میزان از ارزش کل بازار کریپتو به بیت کوین اختصاص دارد.
این شاخص میتواند در کنار سایر روشهای تحلیلی به سرمایهگذاران کمک کند تا روندهای بازار را تشخیص دهند. در این مقاله بیشتر و دقیقتر آن را بررسی کرده و روش استفاده از آن را توضیح میدهیم.
دامیننس بیت کوین چیست؟
به طور دقیقتر، تسلط بیتکوین یک ارزش درصدی است که بر اساس تقسیم ارزش بازار بیتکوین بر ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال محاسبه میشود. به عبارت دیگر، نشان میدهد که سهم بیت کوین از کل بازار ارزهای دیجیتال چقدر است. برای مثال، در زمان نگارش این متن، ارزش بازار بیتکوین ۱.۰8 تریلیون دلار و ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال ۱.۹4 تریلیون دلار است.
با تقسیم ۵۳۹ میلیارد دلار بر ۱.۱۶ تریلیون دلار، سهم بیتکوین از ارزش بازار ارزهای دیجیتال به ۵۶.۷ درصد میرسد. ارزش بازار بیتکوین از ضرب تعداد بیتکوینهای در گردش در قیمت فعلی هر بیتکوین به دست میآید. تا به امروز، حدود ۱۹.۷ میلیون بیتکوین در گردش است (با حداکثر عرضه ۲۱ میلیون بیتکوین)، که با قیمت حدود ۵۴ هزار دلار معامله میشود.
بنابراین، ارزش بازار در زمان نگارش این متن بیش از ۱ تریلیون دلار است.
- دامیننس بیت کوین= (ارزش بازار بیت کوین/ ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال)*۱۰۰
- ارزش بازار بیت کوین= قیمت فعلی بیت کوین* تعداد کل بیت کوینهای در گردش
دامیننس واقعی بیتکوین، چگونه محاسبه میشود؟
برخی از معاملهگران از یک نوع تغییر یافته از دامیننس بیتکوین به نام شاخص دامیننس واقعی بیتکوین استفاده میکنند. این روش، فقط کوینهایی را در نظر میگیرد که بر اساس مکانیزم اجماع اثبات کار (POW) عمل میکنند. شاخص دامیننس واقعی بیتکوین از طریق تقسیم ارزش بازار بیتکوین بر ارزش بازار بیتکوین و سایر ارزهای دیجیتال مبتنی بر اثبات کار (POW) محاسبه میشود:
تفاوت دامیننس واقعی بیت کوین و دامیننس بیت کوین
تفاوت اصلی بین دامیننس واقعی بیتکوین و دامیننس بیتکوین چیست؟ تفاوت آن دو در این است که دامیننس واقعی، عرضههای اولیه کوین (ICO) و استیبلکوینها را که با واسطههای متمرکز در ارتباط هستند، در محاسبه خود لحاظ نمیکند. در طول سال ۲۰۲۴، شاخص دامیننس واقعی بیتکوین بین ۷۱٪ و ۷۶٪ نوسان داشته است که از بالاترین مقدار آن در سالهای اخیر یعنی ۸۵٪ که در دسامبر رخ داده بود، کاهش یافته است.
اهمیت دامیننس بیت کوین در بازار ارزهای دیجیتال
ممکن است سؤال شما نیز باشد که علت اهمیت دامیننس بیت کوین چیست؟ به طور کلی، روند کل ارزش بازار ارزهای دیجیتال از بیت کوین پیروی می کند. این عمدتاً به این دلیل است که بیت کوین بر کل فضای رمزنگاری تأثیر می گذارد، زیرا اولین، بزرگترین و محبوبترین دارایی دیجیتال است. همانطور که متوجه شدید دامیننس بیت کوین (Bitcoin Dominance) درصدی از کل سرمایهگذاری در بازار ارزهای دیجیتال است که به بیت کوین اختصاص دارد.
این شاخص از اهمیت بالایی برخوردار است، چرا که نقش غیر قابل انکاری در درک جریان سرمایه میان بیت کوین و آلت کوینها دارد. زمانی که دامیننس بیت کوین افزایش پیدا میکند، بیانگر این است که سرمایه به سمت بیت کوین در حال حرکت بوده و غالباً این حرکت با کاهش ارزش آلتکوینها همراه است. از طرف دیگر، پایین آمدن شاخص دامیننس بیت کوین میتواند نشانهای از بازدهی بیشتر آلتکوینها نسبت به بیت کوین باشد.
چگونه مانند نخبگان به سود مستمر در ترید برسیم؟ جمعه ساعت 18
نقش دامیننس در تعیین روندهای بازار
سلطه بیت کوین به عنوان یک معیار مهم در درک شرایط بازار عمل میکند. بنابراین به کمک آن میتوان روند صعودی یا نزولی بازار را پیشبینی کرد. در ادامه به شما توضیح میدهیم که در تعیین روند بازار گاوی و خرسی، نقش دامیننس بیت کوین چیست.
روند گاوی: هنگامی که قیمت و دامیننس بیت کوین هر دو در حال افزایش باشند، نشان میدهد که یک بازار گاوی (صعودی) برای بیت کوین در پیش داریم. اگر قیمت بیت کوین افزایش یابد ولی دامیننس آن کاهش یابد، احتمال دارد که آلتکوینها در حال تجربه روندی صعودی باشند.
روند خرسی: با کاهش قیمت و افزایش دامیننس بیت کوین، معمولاً بازار خرسی برای آلتکوینها در راه است، سرمایه از آنها خارج شده و به سمت بیت کوین حرکت میکند.
چگونه دامیننس بیتکوین با ارزش بازار مرتبط است؟
دامیننس بیتکوین همانطور که گفته شد، از ارزش بازار به عنوان عامل اصلی برای اندازهگیری سهم بیتکوین در بازار استفاده میکند. ارزش بازار هر ارز دیجیتال نشاندهنده محبوبیت آن در میان سرمایهگذاران است و به آنها یک دید کلی از موقعیت و سهم آن ارز نسبت به سایر ارزها در بازار ارزهای دیجیتال میدهد.
نحوه استفاده معاملهگران ارزهای دیجیتال از دامیننس بیتکوین
یکی دیگر از سؤالاتی که لازم است به آن پاسخ داد این است که روش استفاده معاملهگران از دامیننس بیت کوین چیست؟ در ابتدا باید گفت که این نسبت برگرفته از رابطه بیتکوین با بقیه بازار ارزهای دیجیتال است و به عنوان یک شاخص استفاده میشود. معاملهگران ارز دیجیتال با استفاده از آن میتوانند وضعیت بازار را بسنجند، ریسکها را مدیریت کنند و فرصتهای معاملاتی و روندهای ممکن را تشخیص دهند، که معمولاً همراه با سایر دادهها بررسی میشود.
با نگاهی به دادههای تاریخی، بخش بزرگی از بازار ارزهای دیجیتال به طور کلی به مسیر و جهت بیتکوین وابسته بوده است. از آنجایی که بیتکوین بیشتر ارزش بازار ارزهای دیجیتال را به خود اختصاص داده، به طور تاریخی با بیشتر آلتکوینها همبستگی مثبت بالایی داشته است، به طوری که قیمت آلتکوینها به شدت به تغییرات قیمت بیتکوین واکنش نشان داده است.
با توجه به این همبستگی، برخی معتقدند که سلطه بیتکوین میتواند در درک روندهای بازار آلتکوینها نیز مفید باشد.
چه زمانی دامیننس یا سلطه بیتکوین تغییر میکند؟
برای درک عواملی که باعث تغییر در سلطه بیتکوین میشود، باید به دو عامل تشکیلدهنده این نسبت نگاه کنیم. در ادامه به شما توضیح میدهیم که علت تغییر دامیننس بیت کوین چیست.
- ارزش بازار بیتکوین
- ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال
تأثیر قیمت بیت کوین: برای مثال، از آنجا که تعداد بیتکوینهای در گردش به سرعت افزایش نمییابد، قیمت بیتکوین تأثیر بیشتری بر ارزش بازار آن نسبت به تعداد کوینهای در گردش دارد. (تنها حدود ۱.۵ میلیون بیتکوین دیگر باقی مانده است که باید استخراج شود.) به طور تاریخی، هرچه قیمت بیتکوین بیشتر میشود، تمایل به سلطه آن افزایش مییابد. اما با ظهور آلتکوینهای جدید و نوآوریهای آنها، ممکن است این روند در آینده پایدار نباشد.
تأثیر فعالیت بازار آلت کوینها و شرایط کلی بازار: ارزش بازار بیتکوین تنها بخشی از معادله است: عوامل دیگری مانند فعالیت بازار آلتکوینها و شرایط کلی بازار نیز میتوانند بر تسلط بیتکوین تأثیر بگذارند و در نتیجه ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال را تغییر دهند. با رشد تعداد آلتکوینها و تنوع بازار ارزهای دیجیتال در طول زمان، ممکن است دامیننس بیتکوین کاهش یابد.
با این حال، با توجه به عملکرد کلی بازار آلتکوینها، تسلط بیتکوین میتواند در طول زمان نوسان داشته باشد. این تغییرات و نوسانات موقتی برای معاملهگران اهمیت دارد، زیرا میتوانند به عنوان شاخصهایی از وضعیت فعلی بازار عمل کنند و در تصمیمگیریهای معاملاتی آنها نقش داشته باشند.
عوامل تأثیرگذار بر دامیننس بیتکوین
در حالی که فاکتورهای زیادی بر شرایط بازار و دامیننس بیتکوین تأثیر میگذارند، برخی از آنها مهمتر از بقیه هستند. در ادامه به شما توضیح داده شده است،که عوامل تأثیرگذار بر دامیننس بیت کوین چیست.
- تغییرات در روند بازار: با رشد آلت کوینها، بیتکوین بخش بزرگی از سهم بازار خود را از دست داده است. به عنوان مثال، بلاکچینهایی مانند اتریوم با قابلیت قراردادهای هوشمند و اپلیکیشن غیرمتمرکز یا برنامه DApp توانستهاند بازار را تحت تأثیر قرار دهند.
- بازارهای صعودی و نزولی: در بازارهای صعودی (Bullish Market)، محبوبیت آلتکوینها افزایش مییابد و باعث میشود دامیننس بیتکوین کاهش پیدا کند. در بازارهای نزولی (Bear Market)، دامیننس بیتکوین افزایش مییابد زیرا سرمایهگذاران به سمت ارزهایی میروند که امتحان خود را پس دادهاند.
استفاده از استیبلکوینها: افزایش استیبل کوینها، مانند تتر (USDT) و USD Coin (USDC)، فشار زیادی بر دامیننس بیتکوین وارد کرده و باعث کاهش آن شده است. زیرا آنها به عنوان یک دارایی امن برای حفظ سرمایه در زمان نوسانات بازار هستند. این ارزها به عنوان ارزهای دیجیتال کمنوسانتر مورد استفاده قرار میگیرند، به ویژه در زمانهایی که بازار نوسان زیادی را تجربه کند.
به طور کلی، در بازارهای نزولی، سرمایهگذاران ترجیح میدهند که سرمایههای خود را از بیت کوین و آلت کوینها به استیبل کوینها منتقل کنند تا مانع ریسک نوسانات شدید شوند.
- ورود پروژهها و ارزهای جدید: در حال حاضر هزاران ارز دیجیتال وجود دارد و ارزش بازار کل آنها بیش از ۲ تریلیون دلار است. این رشد به نفع آلت کوینها بوده است، به ویژه با افزایش مجموعههای NFT که بیشتر بر روی بلاکچینهایی غیر از بیتکوین، مانند اتریوم، فعال هستند.
تأثیرات مهم روندهای بازار بر دامیننس بیت کوین
روند کلی بازار ارزهای دیجیتال نقش عمدهای در سلطه بیتکوین ایفا میکند. اگر بخواهیم بگوییم تأثیرات عمده آن بر دامیننس بیت کوین چیست به رویدادهایی مانند ICO میتوان اشاره کرد. روند (ICO) یا عرضه اولیه سکه در سالهای ۲۰۱۷-۲۰۱۸ باعث شد دامیننس به پایینترین سطح تاریخی خود برسد. علاوه بر آن، هیاهوی مربوط به بخشهای NFT و دیفای (DeFi) در سال ۲۰۲۱ تأثیر مشابهی داشت.
سرمایهگذاران شروع به انتقال پرتفوی خود به توکنهای مبتنی بر NFT و دیفای (مانند اتریوم) کردند. بهعنوان مثال، فرض کنید بلاکچین در آینده بهعنوان یک راه حل لجستیکی و تأمین وارد میدان شود. در این صورت، معاملهگران ممکن است داراییهای خود را بهجای بیتکوین، در ارزهای دیجیتال این بخش متمرکز کنند. بنابراین، احتمالاً دامیننس بیتکوین کاهش مییابد.
چگونه از دامیننس بیتکوین استفاده کنیم؟
دامیننس بیتکوین میتواند یک ابزار مفید برای ارزیابی سلامت کلی بازار ارزهای دیجیتال باشد. برخی از راههای استفاده از این شاخص عبارتاند از:
- مدیریت ریسک: اگر ارزش بیتکوین در حال کاهش اما دامیننس بیتکوین در حال افزایش باشد، این ممکن است نشاندهنده بازار نزولی برای آلتکوینها باشد. در این صورت، سرمایهگذارانی که به میزان زیادی روی آلتکوینها سرمایهگذاری میکنند، ممکن است به فروش برخی از موقعیتهای خود و انتقال به بیتکوین فکر کنند.
ارزیابی سلطه بیت کوین به سرمایهگذاران کمک میکند تا احساسات کلی بازار را بسنجند و در مورد چگونگی تنوع بخشیدن به سبد ارزهای دیجیتال و مدیریت ریسک خود تصمیم بگیرند.
- افزایش تنوع در آلتکوینها: زمانی که سرمایه بیشتری به آلتکوینها وارد شود، دامیننس بیتکوین کاهش مییابد و این میتواند فرصتی برای سرمایهگذاری در پروژههای نویدبخش باشد.
چرخه دامیننس بیتکوین
افزایش و کاهش ارزهای دیجیتال به صورت چرخهای رخ میدهد و معمولاً میتوان این چرخه را به ترتیب زیر مشاهده کرد: در این بخش به شما توضیح میدهیم که ویژگی چرخه دامیننس بیت کوین چیست و چگونه اتفاق میافتد.
- بیتکوین افزایش مییابد.
- آلتکوینهای با ارزش بازار بزرگ افزایش پیدا میکنند.
- آلتکوینهای با ارزش بازار متوسط رشد میکنند.
- آلتکوینهای با ارزش بازار کوچک رشد میکنند.
- بیتکوین شروع به کاهش میکند (اما دیگر ارزها همچنان به رشد ادامه میدهند).
- آلتکوینهای با ارزش بازار بزرگ شروع به کاهش میکنند (آلتکوینهای با ارزش بازار متوسط و کوچک به دلیل داشتن شتاب، همچنان رشد میکنند).
- آلتکوینهای با ارزش بازار متوسط شروع به کاهش میکنند (آلتکوینهای با ارزش بازار کوچک همچنان رشد میکنند).
- در نهایت، آلتکوینهای با ارزش بازار کوچک نیز سقوط میکنند.
به عنوان مثال، اگر ارزش بیتکوین در حال افزایش باشد اما دامیننس بیتکوین در حال کاهش، این ممکن است نشاندهنده یک بازار صعودی احتمالی برای آلتکوینها باشد. در این حالت، سرمایهگذارانی که بیشتر بیتکوین نگه داشتهاند، ممکن است بخواهند با سرمایهگذاری در آلتکوینهایی که احتمال افزایش قیمت دارند، پورتفوی خود را متنوع کنند.
تاریخچه دامیننس بیتکوین
در نمودار سلطه بیتکوین، میبینیم که بیتکوین تقریباً ۹۹ درصد از سهم ارزش بازار ارزهای دیجیتال را در زمان راهاندازی اولیه خود در سال ۲۰۰۹ در اختیار داشت. اما اکنون این پرسش مهم مطرح میشود که در سال ۲۰۰۹ علت بالا بودن دامیننس بیت کوین چیست؟ باید گفت در آن زمان، فضای ارزهای دیجیتال کوچکتر بود و تعداد زیادی ارز دیجیتال وجود نداشت.
چهار سال بعد، سلطه بیتکوین به ۹۴ درصد رسید، زیرا تنها تعداد کمی آلتکوین در بازار با آن رقابت میکردند. حتی پس از ورود اتریوم در سال ۲۰۱۵، دامیننس یا سلطه بیتکوین همچنان حدود ۹۰ درصد بود.
سقوط دامیننس بیت کوین در سال ۲۰۱۷
در سال ۲۰۱۷ اوضاع شروع به تغییر کرد. سلطه بیتکوین از ۹۶ درصد در فوریه ۲۰۱۷ به ۳۷ درصد در ابتدای سال ۲۰۱۸ کاهش پیدا کرد. با توجه به موارد زیر میتوان متوجه شد که علت سقوط دامیننس بیت کوین چیست.
- موفقیتهای اولیه اتریوم
- موج عرضه اولیه سکه (ICO)
- تولد کوینها و توکنهای جدید
- افزایش شور و شوق برای آلتکوینها
- افزایش سفتهبازی در بازار
با این حال، این هیجان ICO مدت زیادی دوام نیاورد، زیرا قیمت بیتکوین در پایان دسامبر ۲۰۱۷ به یک رکورد جدید رسید و در ماههای بعد سقوط کرد. در حالی که قیمت بیتکوین همچنان کاهش مییافت، سلطه آن نیز پایین باقی ماند. کاهش اعتماد و افزایش احساسات منفی در بازار در نهایت منجر به سقوط ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۱۸ و بازار خرسی شد که حدود یک سال به طول انجامید.
افزایش سلطه بیت کوین در سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱
بهبود دامیننس در سال ۲۰۱۹-۲۰۲۰: در حدود سال ۲۰۱۹، بازار ارزهای دیجیتال اصلاح شد و قیمت بیتکوین بهبود یافت و تسلط آن نیز افزایش یافت. قبل از هاوینگ بیت کوین (نصف شدن پاداش استخراج) در سال ۲۰۲۰، سلطه آن به ۶۰ تا ۷۰ درصد رسید.
افزایش بیسابقه دامیننس: قیمت بیتکوین دوباره در سال ۲۰۲۱ به سرعت افزایش یافت و ارزش بازار آن به میزان بیسابقهای ۷۰۰ درصد افزایش پیدا کرد و رکورد قبلی خود را به طور قابل توجهی شکست. در این دوره علاقه فزایندهای از سوی افراد مشهور به ارزهای دیجیتال وجود داشت. نوآوریهای جدید باعث رشد حوزههای مالی غیر متمرکز DeFi و توکنهای غیر قابل تعویض NFT شد و مشتریان خرد شروع به سرمایهگذاری در آلت کوینها کردند.
اگرچه اعتماد به بازار ارزهای دیجیتال دوباره افزایش یافت، اعتماد به بیت کوین نسبت به سایر رمزارزها کاهش پیدا کرد. این امر باعث شد که بیت کوین به تدریج سهم بیشتری از بازار خود را به آلت کوینها از دست بدهد.
کاهش دامیننس بیت کوین و شروع آلت سیزن
ارتباط شروع آلت سیزن با کاهش دامیننس بیت کوین چیست؟ به طور کلی در برخی از سناریوها، این نسبت میتواند نشاندهنده شروع آلت سیزن (Altcoin Season) باشد. در واقع، به دورهای اشاره دارد که قیمت تعدادی از آلتکوینها بهسرعت در برابر دلار و بیتکوین به طور همزمان افزایش مییابد. سلطه بیت کوین یکی از مرتبطترین معیارها برای آلت کوین سیزن است.
زمانی که آلت کوینهای محبوب مورد توجه بازار قرار میگیرند و عملکرد آنها معمولاً بهتر از بیت کوین است، سهم بیت کوین از بازار کریپتو و تسلط آن کاهش مییابد. به عبارت دیگر، با کاهش دامیننس BTC، آلت سیزن فرا میرسد. راههای دیگری نیز وجود دارد که فعالان بازار از سلطه BTC در تصمیمگیریهای معاملاتی استفاده میکنند. برای مثال، یک نوع استراتژی است که سیگنالهای خرید و فروش را ارائه میدهد و از دامیننس بیت کوین برای تعیین قویترین روند استفاده می کند.
نظارت بر قیمت فعلی BTC با استفاده از دامیننس بیتکوین
شما میتوانید از دامیننس بیتکوین برای پیگیری قیمت بیتکوین و اتخاذ تصمیمات سرمایهگذاری آگاهانه استفاده کنید. اگرچه قوانین قطعی نیستند، اما در ادامه برخی از سناریوهای احتمالی میتوان به کمک این شاخص، قیمت بیت کویم را رصد کرد. در ادامه این سؤال را پاسخ میدهیم که ارتباط قیمت BTC و دامیننس بیت کوین چیست و چگونه میتوان با کمک آن روندهای بازار را تشخیص داد.
- زمانی که دامیننس و قیمت بیتکوین هر دو روند صعودی دارند، ممکن است یک روند صعودی برای بیتکوین در پیش باشد.
- زمانی که قیمت بیتکوین در حال افزایش است، اما دامیننس آن کاهش مییابد، این ممکن است نشاندهنده یک فصل آلت کوین باشد.
- وقتی قیمت بیتکوین روند نزولی دارد اما دامیننس آن در حال افزایش است، این میتواند نشاندهنده شکلگیری یک بازار خرسی برای آلتکوینها باشد.
- ممکن است یک بازار خرسی برای ارزهای دیجیتال در پیش باشد زمانی که هم قیمت بیتکوین و هم دامیننس آن کاهش پیدا میکنند.
اگرچه این دو عامل به طور قطعی نشانهای از بازار صعودی یا نزولی نیستند، اما روندهای گذشته نشاندهنده همبستگی قوی میان آنهاست.
برخی از روندهای رایج بیتکوین در نمودار زیر خلاصه شده است، اما به خاطر داشته باشید که قیمتهای ارزهای دیجیتال ناپایدار هستند. اگرچه ممکن است قیمت آلت کوینها در زمانی که دامیننس بیتکوین و قیمت آن هر دو در حال کاهش هستند، افزایش یابد، اما همچنین ممکن است قیمت آلت کوینها نیز کاهش یابد.
نقش دامیننس بیت کوین در شناسایی بازگشت روندها
دامیننس بیتکوین میتواند بهعنوان یک شاخص برای شناسایی بازگشت روندها استفاده شود. زمانی که این شاخص به محدوده پایین قابل توجه میرسد – مانند اوایل ۲۰۱۸ و اواسط ۲۰۲۲ – این امر به تعیین یک سطح حمایتی کمک میکند. سطوح حمایتی مناطقی هستند که روند نزولی بازار بهطور تاریخی در آن نقاط معکوس شده است. بنابراین، وقتی دامیننس بیتکوین به این سطوح حمایتی تاریخی میرسد، احتمال بازگشت و شروع یک روند صعودی وجود دارد.
از سوی دیگر، زمانی که دامیننس بیتکوین به اوجهای قبلی خود میرسد، این نقاط بهعنوان سطوح مقاومتی شناخته میشوند و میتوانند نشاندهندهی یک روند نزولی در پیش باشند. بهعنوان مثال، در ۱۹ ژوئیه ۲۰۲۲، درصد دامیننس بیتکوین به ۴۱٪ سقوط کرد که پایینترین نقطه از آوریل همان سال بود. با این حال، دامیننس به یک سطح حمایتی رسید و ظرف یک روز، روند تغییر کرد.
دامیننس بیتکوین ظرف چند ساعت ۲٪ افزایش یافت. طی چند روز آینده، قیمت بیت کوین نیز به همین منوال ادامه یافت و ارزش آن تا 2000 دلار افزایش یافت. معاملهگران نوسانی که معکوس شدن روند در حال وقوع را تشخیص دادند، میتوانستند با خرید بیت کوین در پایینترین نسبت دامیننس آن، بیش از 10 درصد بازدهی داشته باشند.
با این حال، تغییر روند در سلطه بیت کوین همیشه به معنای افزایش قریب الوقوع قیمت نیست. آنها هرگز نباید به عنوان تنها سیگنال معاملاتی استفاده شوند.
مزایا و معایب دامیننس بیت کوین
شاخص BTC.D در بازار ارزهای دیجیتال دارای مزایا و معایبی است که اگاهی از آنها برای هر دو دسته سرمایهگذاران با تجربه و مبتدی ضروری است. چرا که با کمک آنها یاد میگیریم ویژگیهای مهم دامیننس بیت کوین چیست و میتوانیم در جهت منافع خود از این شاخص بهرهمند شویم.
مزایا:
- ثبات و اعتماد: بیت کوین قدیمی ترین و شناخته شده ترین ارز دیجیتال است که همواره با ثبات، پایدار و قابل اعتماد بوده است. به ویژه در دوره هایی که بازار در رکود و بیثباتی در اقتصاد حاکم است.
- شاخص احساسات بازار: سلطه بالای بیت کوین می تواند نشانهای از وجود احساسات محافظهکارانه در بازار باشد. بنابراین به سرمایهگذاران و معاملهگران این امکان را میدهد تا استراتژیهای خود را بر این مبنا تطبیق دهند.
- کاهش ریسک: پورتفوهایی که بیت کوین بر آنها سلطه دارد و سهم بیشتری از آن را در بر گرفته است، معمولاً دارای ریسک کمتری هستند، زیرا نسبت به بسیاری از آلت کوینها کمتر در معرض نوسان هستند.
- شاخص مهم در تعیین روند بازار: از دامیننس بیت کوین به عنوان یک شاخص مهم برای تعیین زمان ورود به بازار بیت کوین یا آلت کوینها میتوان استفاده کرد.
- درک چرخههای بازار: به کمک این شاخص میتوان چرخه بازارهای گاوی (صعودی) و خرسی (نزولی) را بهتر شناسایی کرد.
معایب:
- مانع رشد آلت کوین: دامیننس بالای بیت کوین میتواند مانع از توسعه و رشد آلت کوینها شود، زیرا بیشتر سرمایه تنها در یک دارایی متمرکز شده است.
- نوسانات: با سلطه بالای بیت کوین، آلت کوینها ممکن است به دلیل کاهش نقدینگی و افزایش سود سفته بازی، نوسان و ریسک بیشتری پیدا کنند.
- وابستگی بازار: وابستگی کلی بازار ارزهای دیجیتال به پویایی بیت کوین ممکن است پتانسیل آن را به عنوان یک جایگزین سرمایهگذاری متنوع کاهش دهد.
- عدم دقت کافی: با بیشتر شدن تعداد آلتکوینها و پدید آمدن استیبل کوینها ممکن است دقت این شاخص، کاهش پیدا کند.
- عدم توجه به تغییرات بازار داخلی: شاخص دامیننس بیت کوین به تنهایی نمیتواند همه اطلاعات مرتبط با وضعیت و شرایط واقعی بازار را به ما نشان دهد.
مطالعه موردی: تحلیل دامیننس بیت کوین در شرایط مختلف بازار
برای آن که بهتر متوجه شوید که دامیننس بیت کوین چیست و بتوانید آن را تحلیل کنید به نمودار در تصویر زیر نگاه کنید. این گراف، سلطه بیتکوین را در مقایسه با ارزش بازار کلی ارزهای دیجیتال نشان میدهد. در اینجا، نسبت دامیننس بیتکوین در ژانویه ۲۰۱۸ بهشدت کاهش یافت.
همان زمانی که بازار گاوی به اوج خود رسید و ارزش بازار ارزهای دیجیتال به بالاترین سطح تاریخی خود رسید. با شروع کاهش شتاب بازار در مارس، دامیننس بیتکوین دوباره شروع به افزایش کرد. این موضوع دامیننس بیتکوین را به یک ابزار تحلیلی مفید برای سرمایهگذاران تبدیل میکند تا احساسات بازار را هنگام معامله ارزهای دیجیتال تعیین کنند. با این حال، باید آن را در بستر کلی روندهای بازار بررسی کرد.
بهعنوان مثال، دامیننس بیتکوین در ژوئن ۲۰۲۲ به نقطهای بسیار پایین رسید – حدود ۴۱٪. بر اساس دادههای تاریخی، این موضوع ممکن است نشاندهندهی افزایش آلتکوینها و شروع یک بازار گاوی باشد. با این حال، ژوئن ۲۰۲۲ نشاندهندهی پایینترین ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال در طول بیش از ۱۲ ماه بود. دامیننس بیتکوین نه به دلیل خرید دیگر ارزهای دیجیتال، بلکه به دلیل خروج سرمایهگذاران از داراییهای دیجیتال کاهش یافته بود.
چرا بیتکوین محبوبترین ارز دیجیتال برای سرمایهگذاران است؟
بیتکوین معمولاً اولین ارز دیجیتالی است که معاملهگران کریپتو قبل از خرید سایر ارزها انجام میدهند. این موضوع به چند دلیل است:
- بیتکوین بهعنوان شناختهشدهترین ارز دیجیتال از دید همگان مطرح است.
- تقریباً در تمام صرافیهای ارز دیجیتال قابل دسترسی است.
- عرضه بیتکوین کاهشپذیر است و تحت تأثیر مکانیزم هاوینگ قرار دارد.
- همچنین با افزایش تقاضای بازار، قیمت بیتکوین افزایش یافته و غالباً سایر ارزهای دیجیتال نیز از روند بیتکوین پیروی میکنند. به همین دلیل، به طور معمول رابطه مثبت بین بیتکوین و کل ارزش بازار ارزهای دیجیتال وجود دارد.
منابعی برای پیگیری دامیننس بیتکوین
دامیننس بیتکوین با تغییرات بازار ارزهای دیجیتال تغییر میکند، بنابراین پیگیری روندهای متغیر بازار میتواند چالشبرانگیز باشد. اکنون این سؤال مهم مطرح میشود که منابع معتبر برای پیگیری دامیننس بیت کوین چیست؟ خوشبختانه، سایتها، ابزارها و پلتفرمهای مختلفی وجود دارند که به شما این امکان را میدهند که بهراحتی سلطه بیتکوین را پیگیری کنید.
- MoonPay: صفحه قیمت جدید بیتکوین در MoonPay به شما این امکان را میدهد که قیمت لحظهای، ارزش بازار، عرضه، تاریخچه و سایر معیارها را برای ارزهای دیجیتالی مانند بیتکوین، اتریوم و… دنبال کنید.
- CoinMarketCap: کوین مارکت کپ CoinMarketCap سایتی است که به شما امکان مشاهده دامیننس بیتکوین به صورت روزانه، به همراه سایر معیارهای ارز دیجیتال مانند قیمت، ارزش بازار، حجم ۲۴ ساعته و رتبهبندی کوینها در صرافیهای مختلف را میدهد.
- CoinGecko: CoinGecko نگاهی مشابه به بازار ارزهای دیجیتال مانند CoinMarketCap ارائه میدهد و معیارهایی مانند قیمت لحظهای و تاریخی، حجم معاملات، عرضه در گردش و ارزش بازار را برای هزاران ارز دیجیتال نمایش میدهد.
- TradingView: تریدینگ ویو سایتی است که به شما امکان میدهد معیارهایی مانند دامیننس بیتکوین، رتبهبندی ارزش کل قفلشده (TTV)، تعداد کل آدرسهای کیفپول، برندگان و بازندگان بازار و دیگر روندهای بازار برای ارزهای دیجیتال مختلف را مشاهده کنید.
سخن پایانی
دامیننس بیتکوین یک شاخص است که به معاملهگران کمک میکند بازار را بهتر درک کنند و تصمیمگیری بهتری در مورد چگونگی مدیریت پورتفولیوی خود بگیرند. اگرچه این معیار برای بسیاری مفید است، اما بدون بحث و جنجال نیست. برخی معتقدند که تأثیر بیتکوین بر بازار در آینده کمتر خواهد شد. در نهایت، دامیننس بیتکوین یک ابزار برای درک بازار است و باید با احتیاط و همراه با سایر تحلیلها مورد استفاده قرار گیرد.