بیت کوین (BTC) به عنوان اولین رمزارز رسمی دنیا، حاکم بیچون و چرای صنعت رمزارز است. شاید شنیده باشید که در گذشته یکی از کاربران این ارز دیجیتال برای خرید پیتزا، ۱۰ هزار بیت کوین پرداخت کرده! در حالی که امروز، قیمت بیت کوین رقم بیش از ۷۰ هزار دلار (برای هر واحد) را هم دیده است.
خانه سرمایه در این مقاله قصد دارد به بررسی جامع قیمت بیت کوین بپردازد. به این منظور، ابتدا با یک مقدمه کوتاه نشان میدهیم بیت کوین چیست و چرا اهمیت دارد. پس از آن، مطالبی را درباره بررسی قیمت بیت کوین در طول زمان ارائه میکنیم. سپس، نحوه خرید و فروش بیت کوین را توضیح میدهیم و در نهایت به آینده بیت کوین و چند نکته برای استفاده از آن میپردازیم. با ما همراه باشید.
1. مقدمهای بر بیت کوین و اهمیت آن
سیستم سنتی بانکداری در کشورهای مختلف، از نهادهای متمرکزی تشکیل شده که اطلاعات کاربران خود را در اختیار داشته و حتی میتوانند در آن دست ببرند. یک بانک میتواند دسترسی شما به حساب بانکیتان را از شما گرفته یا نگیرد. آنها کنترل کاملی روی اطلاعات هویتی، جزئیات حساب و نقل و انتقالات مالی شما دارند.
در سال ۲۰۰۹، یک ایده جدید موجب ظهور یک سیستم مالی جهانی، خصوصی و غیرمتمرکز شد که نظر بسیاری را به خود جلب کرد. این سیستم جدید، به کمک فناوری جالب بلاکچین روی کار آمد و شروع آن با راهاندازی بیت کوین و پذیرش این رمزارز در بین مردم جان گرفت.
بیت کوین چیست؟
بیت کوین در بازارهای مالی با نماد BTC شناخته میشود و اولین ارز مجازی (ارز دیجیتال) است که طوری طراحی شده تا در سطح جهانی کاربرد پول را داشته باشد. در واقع، بیت کوین روی کار آمد تا یک سیستم پرداخت نوآورانه و بدون مرز را به دنیا معرفی کند. سیستمی که در آن نیازی به هیچ واسطه متمرکزی مثل بانک و دولت وجود نداشته باشد.
به عبارت دیگر، BTC رمزارز غیرمتمرکزی است که هر کسی در هر جای جهان بدون هیچ واسطهای میتواند به خرید و فروش و معامله آن بپردازد. این پدیده جالبتوجه، توسط فرد یا گروه ناشناسی توسعه یافت که با نام مستعاد ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto) شناخته میشود. ناکاموتو در ابتدا توضیح داد که جهان امروز به یک سیستم پرداخت الکترونیکی رمزنگاری شده نیاز دارد که بخش رمزنگاری آن ما را از اعتماد به نهادهای مختلف متمرکز (مثل بانک و دولت) بینیاز کند.
تمام تراکنشهای بیت کوین، از آغاز روی کار آمدن آن، در یک دفتر کل عمومی ثبت شده و همه به این دفتر دسترسی دارند. این امر باعث میشود معکوس شدن و دستکاری دادهها به کاری بسیار دشوار تبدیل شود. مهمترین ویژگی بیت کوین در این است که هیچ دولت یا نهادی از آن پشتیبانی نمیکند و اثبات ارزش آن از دل خود سیستم نشات میگیرد و نه از پشتوانه دولتی. اما بیت کوین به چه دلیل ارزشمند شمرده میشود؟
عرضه کل بیت کوین ۲۱ میلیون واحد است. هر بیت کوین در فرایندی به نام استخراج یا ماینینگ تولید میشود. در این فرایند، کاربران به کمک دستگاههای ماینر معادلات پیچیده ریاضی را حل کرده و تراکنشهای اخیر را بر روی یک بلاک ذخیره میکنند. بلاک جدید به بلاکچین اضافه میشود و کاربر در ازای به کارگرفتن تجهیزات، توان محاسباتی و مصرف انرژی که در این راه استفاده شده بیت کوینهای جدید پاداش میگیرد. بلاکچین همان دفتر کل عمومی است که تمام تراکنشها به صورت رمزنگاری شده در آن ثبت میشود و به دلیل پیچیده بودن این فرایند امکان دستکاری آن بسیار دشوار است.
چرا قیمت بیت کوین مهم است؟
بیت کوین را میتوان به عنوان سردمدار بازار ارزهای دیجیتال معرفی کرد. چندی بعد از روی کار آمدن BTC، کم کم صنعت کریپتو گسترش یافت و با گذشت زمان، راهاندازی صرافیهای رمزارز و پروژههای جدید رمزارزی، یک اکوسیستم مالی کاملا جدید شکل گرفت و سرمایهگذاران زیادی به معامله و بهرهگیری از خدمات آن پرداختند. در ادامه دلایل اهمیت قیمت بیت کوین را بررسی میکنیم:
چگونه مانند نخبگان به سود مستمر در ترید برسیم؟ جمعه ساعت 18
- شاخص کل بازار ارزهای دیجیتال: کم کم قیمت بیت کوین، به عنوان یک شاخص برای کل بازار ارزهای دیجیتال شناخته شد، شاخصی که تغییر قیمت آن بر قیمت سایر رمزارزها نیز تاثیر میگذارد.
- سرمایهگذاری: معمولا بیت کوین در سبد سرمایه اکثر سرمایهگذاران حوزه کریپتو یافت میشود. سرمایهگذاران و معاملهگران، با پیگیری نوسانات قیمت بیت کوین، فرصتهای سودآور را شناسایی کرده و از آن برای افزایش دارایی خود استفاده میکنند.
- پذیرش صنعت کریپتو: افزایش قیمت بیت کوین باعث میشود اعتماد مردم به بازار کریپتو افزایش یافته و تمایل بیشتری به مشارکت در آن داشته باشند.
- تاثیر اقتصادی: با پذیرش گسترده حوزه رمزارز در بین مردم، سرمایهگذاران این بازار از نقاط مختلف جهان به مشارکت در آن میپردازند. در نتیجه، تغییرات قیمت بیت کوین میتواند اقتصاد جهانی را تحت تاثیر قرار دهد.
- پیشرفت حوزه فناوری: ارزهای دیجیتال به سرعت در حال گسترش است و تاکنون فناوریهای نوآورانه زیادی را به دنیا معرفی کرده است. از آنجا که گفتیم، قیمت بیت کوین نوعی شاخص برای کل بازار رمزارز به شمار میرود، پس تاثیر غیرمستقیمی هم روی توسعه فناوریهای حوزه امور مالی غیرمتمرکز دارد.
۲. بررسی قیمت بیت کوین
قیمت بیت کوین، (نسبت به داراییهای مختلف در سایر بازارهای مالی) جزء پرنوسانترین داراییها در تاریخچه معاملات به شمار میرود. اولین افزایش قیمت قابلتوجه برای بیت کوین در اکتبر ۲۰۱۰ رخ داد، زمانی که قیمت هر واحد بیت کوین بالاخره از ۰.۱۰ دلار فراتر رفت.
از آن زمان، قیمت BTC، فراز و فرودهای زیادی را تجربه کرده است که بررسی آن باعث شگفتی افراد تازهکار میشود. در ادامه، نگاهی به تحلیل قیمت بیت کوین در گذشته، حال و آینده خواهیم داشت.
تحلیل قیمت بیت کوین: گذشته، حال، آینده
تغییرات قیمت بیت کوین معمولا انعکاسی از احساسات سرمایهگذاران، عرضه و تقاضا و عوامل دیگری است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت. در حال حاضر، اگر بخواهیم نگاهی کلی به تاریخچه قیمت بیت کوین داشته باشیم، شاید بد نباشد این تغییرات را به چند بخش تقسیم کنیم.
قیمت بیت کوین در سال های ۲۰۰۹-۲۰۱۵
قیمت بیت کوین در آغاز راهاندازی یعنی سال ۲۰۰۹، به یک دلار هم نمیرسید. در ۲۶ اکتبر ۲۰۱۰، قیمت BTC از ۰.۱۰ دلار به ۰.۲۰ دلار افزایش یافت و قبل از اینکه سال ۲۰۱۰ به پایان برسد، این رقم به ۰.۳۰ دلار هم رسید.
در سال ۲۰۱۱، شاهد بیت کوین یک دلاری بودیم و حتی در هشتم ژوئن ۲۰۱۱، قیمت BTC به ۲۹.۶۰ دلار رسید. اما اوضاع به همین منوال نگذشت و در طی یک ریزش بیسابقه در بازار رمزارز، در پایان سال ۲۰۱۱، قیمت بیت کوین به ۵.۲ دلار کاهش یافت.
سال ۲۰۱۲، حوادث زیادی را برای بیت کوین به دنبال نداشت و تنها چند دلار افزایش قیمت را در آن شاهد بودیم. با این حال، در سال ۲۰۱۳ قیمت بیت کوین به شدت افزایش یافت. قیمت BTC در ابتدای سال ۲۰۱۳، حدود ۱۳ دلار بود اما در ماه آوریل به ۱۰۰ دلار رسید و متعاقبا در اکتبر ۲۰۱۳ از رقم ۲۰۰ دلار گذشت.
داستان به همینجا ختم نشد و در ماه نوامبر، قیمت بیت کوین از ۱٫۰۰۰ دلار هم عبور کرد. البته، پس از آن، قیمت بیت کوین رو به افول گذاشت و بین سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۵ تغییر زیادی تجربه نکرد، تا اینکه سال ۲۰۱۵ را با قیمتی نزدیک به ۴۳۰ دلار به پایان رساند.
قیمت بیت کوین در سال های ۲۰۱۶-۲۰۲۰
در سال ۲۰۱۶، قیمت BTC به تدریج افزایش یافت و تا پایان سال به ۹۰۰ دلار رسید. بیت کوین در اواسط ماه مه ۲۰۱۷ محدوده ۲۰۰۰ دلاری را تجربه کرده و با سرعت گرفتن رالی قیمت، در دسامبر ۲۰۱۷، از محدوده ۱۹٫۱۸۸ دلار نیز عبور کرد.
با رسیدن قیمت به ۱۹٫۰۰۰ دلار، نظر، دولتها، سرمایهگذاران، اقتصاددانان و دانشمندان به سمت حوزه رمزارز جلب شد و نهادهای مختلف شروع به توسعه رمزارزهایی کردند که به رقابت با بیت کوین برخیزند.
پس از آن، باز هم ریزش دیگری آغاز شد، به طوری که در فوریه ۲۰۱۸، قیمت بیت کوین محدوده ۶٫۰۰۰ دلاری را هم دید. قیمت بیت کوین، در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ تفاوت محسوسی را تجربه نکرد. در ماه ژوئن ۲۰۱۹، بار دیگر قیمت از ۱۰٫۰۰۰ دلار عبور کرد اما در اواسط دسامبر باز هم به محدوده ۶ هزار دلاری بازگشت.
در سال ۲۰۲۰، همهگیری کرونا دنیای اقتصاد را تعطیل کرد و بیت کوین بار دیگر به جنبوجوش افتاد. با اینکه قیمت BTC در شروع سال با رقم ۷٫۱۶۱ دلاری معامله میشد، در ۲۳ نوامبر ۲۰۲۰، به محدوده ۱۸٫۰۰۰ دلار و سپس در ۳۱ دسامبر به ۲۸٫۹۹۳ دلار رسید و از آغاز سال چیزی حدود ۴۱۶ درصد رشد را تجربه کرد.
قیمت بیت کوین در سال های ۲۰۲۱-۲۰۲۳
سال ۲۰۲۱ برای بیت کوین رونق دیگری داشت. در این سال، قیمت BTC در کمتر از یک ماه، رکورد قیمتی خود در سال ۲۰۲۰ را شکسته و از محدوده ۴۰٫۰۰۰ دلاری عبور کرد. در اواسط ماه آوریل قیمت از ۶۰٫۰۰۰ دلار هم گذشت و سقف تاریخی جدیدی را لمس کرد. ورود نهادهای مختلف سازمانی در سال ۲۰۲۱ به این حوزه، افزایش قیمت خوبی را برای BTC به همراه داشت به طوری که در ۱۴ آوریل ۲۰۲۱، قیمت BTC به ۶۴٫۸۹۵ دلار رسید.
در ادامه این صعود قابلتوجه، باز هم قیمت بیت کوین در تابستان ۲۰۲۱ دچار ریزش شد. این بار، قیمت آن ۵۰ درصد کاهش یافته و در ۱۹ جولای به محدوده ۳۰٫۸۲۹ دلاری رسید. در ماه سپتامبر، گاوها (خریداران) تلاش جدیدی را برای صعودی کردن بازار در پیش گرفتند. آنها موفق شدند قیمت را به محدوده ۵۲٫۰۰۰ دلاری برسانند اما دو هفته بعد، قیمت تا محدوده ۴۰٫۰۰۰ دلاری پایین کشیده شد.
قیمت بیت کوین در تاریخ ۱۰ نوامبر ۲۰۲۱، سقف تاریخی جدیدی را در نزدیکی محدوده ۶۹٫۰۰۰ دلاری لمس کرد. اواسط ماه دسامبر ۲۰۲۱، بیت کوین به محدوده ۴۶٫۲۱۱ دلار بازگشت. با ظهور نوع جدیدی از کرونا به نام اومیکرون (Omcron)، احساسات سرمایهگذاران تحت تاثیر قرار گرفته و قیمت نوسانات بیشتری را تجربه کرد.
در بین ماههای ژانویه و مه ۲۰۲۲، ریزش تدریجی قیمت ادامه پیدا کرد و در ۱۱ مه ۲۰۲۲، قیمت بیت کوین به ۲۹٫۰۰۰ دلار رسید. ۱۳ ژوئن ریزش بیشتری هم برای بازار کریپتو به همراه داشت به طوری که قیمت BTC را به پایین ۲۳٫۰۰۰ دلار کشید و تا پایان سال ۲۰۲۲، بیت حتی از محدوده ۲۰٫۰۰۰ دلاری هم پایینتر رفت.
سال ۲۰۲۳، دوباره بخت با بیت کوین همراه شد و افزایش چشمگیر دیگری در قیمت آن شکل گرفت. بیت کوین سال ۲۰۲۳ را با رقم ۱۶٫۵۳۰ دلار آغاز کرده و با افزایش تدریجی در طول سال، در نهایت آن را در قیمت ۴۲٫۲۵۸ دلار به پایان رساند.
قیمت بیت کوین در سال ۲۰۲۴
در ژانویه ۲۰۲۴، بالاخره کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) خبر تایید ۱۱ صندوق ETF اسپات بیت کوین را منتشر کرد. به این ترتیب، برخی از کارگزاران به بازار هجوم آورده و دارایی خود را افزایش دادند و در عین حال برخی نهادها مثل GBTC مسیر عکس را در پیش گرفتند. در ماه مارس، بازار توازن خود را به دست آورد.
قیمت بیت کوین پس از تایید صندوق، به سرعت افزایش پیدا کرد. در اواخر فوریه و اوایل ماه مارس، قیمت BTC بار دیگر از محدوده ۶۰٫۰۰۰ دلاری عبور کرد. در ششم مارس ۲۰۲۴ قیمت به محدوده ۶۹٫۲۱۰ دلار و در هشتم مارس به ۷۰٫۱۸۴ دلار رسید. ۱۴ مارس، قیمت بیت کوین رکورد جدیدی را در محدوده ۷۵٫۸۳۰ دلار ثبت کرد.
عوامل موثر بر نوسانات قیمت بیت کوین
با نگاه به بخش بررسی قیمت بیت کوین دیدیم که این ارز دیجیتال پیشرو، روندهای صعودی و نزولی متعددی را پشت سر گذاشته است. اما این افت و خیز قیمت از چه چیزی نشأت گرفته است و چه عواملی در نوسانات قیمت بیت کوین موثر هستند؟
با اینکه، معمولا عوامل ریز و درشت زیادی در کنار هم باعث نوسانهای شدید قیمتی میشوند، برخی از مهمترین این عوامل به شرح زیر هستند:
عرضه و تقاضا
قیمت بیت کوین و ارزهای دیجیتال هم مانند ارزها، محصولات و خدمات دیگر تا حد زیادی به میزان عرضه و تقاضا بستگی دارد. اگر مردم ارزش بیت کوین را باور داشته باشند و مخصوصا اگر فکر کنند ارزش آن در آینده افزایش پیدا میکند آن را میخرند.
همان طور که پیش از این هم اشاره کردیم، عرضه کل بیت کوین ۲۱ میلیون واحد است که هنوز بخشی از آن ماین یا به اصطلاح استخراج نشده است. هر چه تعداد واحدهای در گردش بیت کوین به عرضه کل نزدیک شود، (تا زمانی که سایر عوامل ثابت بمانند) باید قیمت بالاتری پیدا کند. هدف از این محدودیت عرضه، همین بوده چون با گذشت زمان، میزان واحدهایی که برای خرید در دسترس هستند کمتر و کمتر میشود و در مقابل تقاضا برای آن افزایش پیدا میکند.
قبل از این هم اشاره کردیم که بیت کوین طی یک فرایند به نام ماین یا استخراج ایجاد میشود و کاربرانی که به این کار مشغول هستند در ازای فعالیت خود با بیت کوینهای جدید پاداش میگیرند. هر چهار سال یک بار، در رویدادی به نام هاوینگ (Halving) مقدار پاداش ماینرها نصف میشود و در نتیجه تعداد بیتکوینهای در گردش جدید کاهش مییابد. معمولا بعد از هاوینگ بیت کوین، قیمت آن با افزایش رو به رو میشود (هر چند تضمینی وجود ندارد که این روند در آینده هم به همین شکل ادامه پیدا کند).
تا زمانی که محبوبیت بیت کوین رو به افزایش باشد و کاهش عرضه نتواند تقاضای بازار را برآورده کند، قیمت آن نیز با افزایش رو به رو خواهد بود. اما در صورت کاهش محبوبیت و در نتیجه کاهش تقاضا، میزان عرضه از تقاضا پیشی گرفته و در نتیجه قیمت کاهش خواهد یافت (مگر اینکه ارزش آن به دلایل دیگری حفظ شود).
نقش رسانهها و اخبار
تجربه ثابت کرده که اخبار و رویدادهایی که در رسانههای مختلف اطلاعرسانی میشوند تا حد زیادی میتوانند روی قیمت بیت کوین تاثیر بگذارند. انواع مختلف اخبار، بهخصوص خبرهای مربوط به قانونگذاری دولتها در زمینه رمزارزها از جمله موارد تاثیرگذار بر روی قیمت بیت کوین هستند.
اخبار مربوط به جرایم رمزارزی مانند هک شدن پلتفرمهای مختلف رمزارزی یا کلاهبرداریهای این چنینی هم میتوانند در کاهش قیمت بیت کوین تاثیرگذار باشند. اخبار مربوط به حمایت و عدم حمایت نهادهای مختلف و اخبار سیاسی مربوط به روی کار آمدن افراد موافق و مخالف با آن هم از جمله موارد تاثیر گذار هستند.
حتی اخبار اجتماعی مثل همهگیری کرونا و گزارشهای اقتصادی مانند اعلام نرخ بهره آمریکا هم میتواند تاثیر قابلتوجهی بر قیمت بیت کوین و ارزهای دیجیتال داشته باشد. از این رو، باید اخبار مهم را بشناسید تا بتوانید در زمان مناسب دست به اقدامات لازم بزنید و سرمایه خود را از گزند تاثیرات این چنینی در امان نگه دارید.
رویدادهای اقتصادی جهانی
نقش احساسات سرمایهگذاران و معاملهگران بازار ارزهای دیجیتال را نباید نادیده گرفت. رویدادهای دنیای اقتصاد، روی زندگی و احساسات مردم تاثیر میگذارند. این احساسات میتواند به شکل فومو (ترس از دست دادن) یا حرص و طمع روی عرضه و تقاضا و در نتیجه روی قیمت بیت کوین و ارزهای دیجیتال تاثیر داشته باشد.
رویدادهای اقتصادی کلان (در سطح جهانی) معمولا در رسانهها بازتاب داده شده و واکنش سریع کاربران ارزهای دیجیتال را به همراه دارند. حتی برخی از پلتفرمهای تحلیلی در ازای اطلاعرسانی سریع این اخبار به کاربران، از آنها پول دریافت میکنند.
با نگاه به نوسانهای متعدد قیمت ارزهای دیجیتال به خصوص بیت کوین و عوامل متعددی که بر آن تاثیر میگذارد، شاید از خود بپرسید که پس چطور میتوان این نوسانها یا قیمت آینده بیت کوین را از قبل پیشبینی کرد تا بتوانیم با سرمایهگذاری درست در آن به سود برسیم.
چطور تغییرات قیمت بیت کوین را پیش بینی کنیم؟
با وجود حرکت سریع بازارهای مالی و تمام عوامل دخیل در آن، باز هم میبینیم که عدهای از افراد به راحتی میتوانند حرکات قیمت را از پیش حدس زده و با انجام اقدامات لازم به سودهای خرد و کلان برسند.
این افراد برای پیش بینی تغییرات قیمت بیت کوین از روشهای تعریفشدهای برای تحلیل قیمت استفاده میکنند که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
ابزارهای تحلیل قیمت بیت کوین
تحلیل قیمت بیت کوین کار سادهای نیست و به دانش زیاد و ابزار خاصی نیاز دارد. شاید شنیده باشید که برای ورود به بازار رمزارز و خرید بیت کوین باید تجهیزاتی مثل اینترنت پرسرعت، ویپیاس (VPS) و یک دستگاه موبایل یا لپتاپ قدرتمند و سریع را در اختیار داشته باشید. اما ماجرا به همینجا ختم نمیشود.
در اصل شما باید دانش ریاضی و اقتصادی خوبی داشته باشید، با نحوه خواندن نمودار قیمت آشنا باشید، بتوانید الگوهای قیمتی مختلف را شناسایی کنید و احساسات حاکم بر بازار را بشناسید. همچنین، باید عواملی که در تیتر قبل عنوان کردیم را پیگیری کنید و از تاثیر آن بر روی قیمت بیت کوین آگاه باشید. داشتن قدرت تحلیل و استنباط قوی و توانایی اتخاد تصمیمات سریع و آگاهانه در این بازار تا حد زیادی ضامن موفقیت شما خواهد بود.
خبر خوب اینکه، دانش مورد نیاز شما برای تسلط بر بازار و مدیریت ریسک و سرمایه تا حد زیادی اکتسابی است و دورههای آموزشی رایگان و پولی زیادی به این منظور ارائه شده است. اما دقیقا چه دورهای را باید ببینیم و بیاموزیم؟
تحلیل تکنیکال BTC
معاملهگران بازار رمزارز، باید دانش خوبی در زمینه تحلیل تکنیکال داشته باشند. این نوع تحلیل، به کاربران نشان میدهد که چطور به کمک اندیکاتورهای ریاضی و الگوهای خاص باید حرکات تاریخی قیمت داراییها را در طول زمان بر روی نمودار قیمت بررسی کنند تا در نهایت بتوانند به پیشبینی حرکات آینده آن بپردازند.
ایده اصلی این نوع تحلیل این است که بازارها به روشهای قابلپیشبینی رفتار میکنند و پس از شکل گرفتن یک روند، قیمت برای مدتی در آن مسیر حرکت خواهد کرد.
اکثر سرمایهگذاران بازار رمزارز به دنبال خرید بیت کوین در سطوح پایین (به اصطلاح کف قیمت) و سپس فروش آن در قیمت بالاتر هستند تا بتوانند از این راه به سود برسند. تحلیل تکنیکال، نحوه شناسایی سطوح مختلف قیمت را به کاربر میآموزد و نشان میدهد که پیش از هر اقدامی چطور با استفاده از روشهای مختلف تشخیص دهند که قیمت در حال حاضر در کف یا سقف به سر میبرد.
تحلیل تکنیکال استراتژیهای معاملاتی مختلف را به تحلیلگر میآموزد. اما در نهایت، نمیتوان یک نسخه را برای همه پیچید و معمولا معاملهگران حرفهای با افزایش دانش، تمرین استراتژیهای مختلف و توجه به نیازهای شخصی خود، به یک استراتژی خاص میرسند که برای شخص آنها سودآور است.
این را هم به خاطر داشته باشید که یک تحلیلگر هر چقدر هم ماهر و حرفهای باشد، حوزه رمزارز فقط تا حدی قابلپیشبینی است و هیچکس نمیتواند ادعا کند که تحلیل او برای قیمت آینده بیت کوین صددرصد قابل اعتماد است.
تحلیل فاندامنتال BTC
تحلیل فاندامنتال تمام اطلاعات موجود درباره ارز دیجیتال مورد نظر را بررسی میکند. در این نوع تحلیل، ترکیبی از معیارهای مالی کمی و معیارهای کیفی مورد استفاده قرار میگیرد. هدف اصلی تحلیل فاندامنتال تعیین قیمت واقعی یک رمزارز است.
به عبارت دیگر، وقتی ارزش فاندامنتال رمزارز با قیمت کنونی آن در بازار مقایسه میشود، باید دید که آیا قیمت دارایی در بازار کمتر از قیمت فاندامنتال آن است یا خیر. برای مثال، اگر قیمت کنونی بیت کوین نسبت به ارزش واقعی آن (که در تحلیل فاندامنتال تعیین شده) کمتر باشد، میتواند زمان خوبی برای خرید و کسب سود در آینده باشد. برعکس، اگر قیمت کنونی بیت کوین بیش از ارزش واقعی تعیین شده باشد، بهترین زمان برای فروش و برداشت سود است.
یک تحلیلگر فاندامنتال برای رسیدن به ارزش واقعی یک رمزارز باید اطلاعاتی چون مارکت کپ (Market cap)، حجم معاملات (Volume)، توکنومیک (Tokenomics)، ارزش کل قفلشده (Total Value Locked)، نقشه راه (Roadmap)، اعضای تیم پروژه، اندازه کامیونیتی و میزان فعال بودن آن، نرخ رشد شبکه، وایتپیپر (Whitepaper) و کاربردهای رمزارز مورد نظر را مورد بررسی قرار میدهد.
۳. راهنمای خرید بیت کوین
همواره سعی کنید پیش از خرید ارزهای دیجیتال، ابتدا درباره پروژه آن تحقیق کرده و تحلیل تکنیکال و فاندامنتال آن را مورد بررسی قرار دهید. همچنین، باید ریسکهای بازار کریپتو را بشناسید و روشهای مدیریت ریسک و سرمایه را بدانید تا در صورت خطا کمترین ضرر را متحمل شوید.
اگر پس از تحقیقات کافی و سنجیدن جوانب مختلف امر، تصمیم به خرید بیت کوین گرفتید، با راهنماییهایی که در این بخش ارائه شده میتوانید تصمیمتان را عملی کنید.
چگونه و از کجا بیت کوین بخریم؟
برای خرید بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال باید به سراغ بهترین صرافیها بروید. این صرافیها، پلتفرمهای آنلایتی هستند که امکانات مختلف رمزارزی، از جمله خرید و فروش ارزهای دیجیتال را در اختیار کاربران قرار میدهند.
البته، به خاطر داشته باشید که صرافیهای زیادی (با خدمات مختلف) در سطح اینترنت به فعالیت مشغول هستند اما اعتبار و درستکاری همه آنها یکسان نیست. از طرف دیگر، بسیاری از صرافیهای برتر خارجی به کاربران ایرانی خدمات نمیدهند. از این رو، حتما پیش از انتخاب صرافی باید به خوبی تحقیق کرده و یک گزینه قابل اعتماد و متناسب با نیازهای خود را بیابید.
مقایسه صرافی های مختلف خرید بیت کوین
در حین انتخاب صرافی برای خرید بیت کوین میتوانید گزینههای داخلی و خارجی را در نظر بگیرید. دقت کنید که برای انتخاب صرافی ایرانی هم باید تحقیقات کافی داشته باشید چون در گذشته برخی از این صرافیها سرمایه کاربران را ربودهاند. البته، صرافیهای خارجی هم صددرصد امن نیستند و امکان هک شدن حتی برای بهترین صرافیها هم وجود دارد.
ما در خانه سرمایه دو لیست با عنوان «بهترین صرافی های ارز دیجیتال ایرانی» و «بهترین صرافی های ارز دیجیتال خارجی برای ایرانیان» تهیه کردهایم که میتوانید به آن سر بزنید و با دقت به فاکتورهای خاص زیر و مقایسه آنها، بهترین گزینه مناسب با نیازهای مالی خود را بیابید.
در حین مقایسه صرافیهای رمزارز برای خرید بیت کوین، مشخصههای زیر را در نظر بگیرید:
- شهرت و اعتبار صرافی
- تعداد رمزارزهای مورد پشتیبانی و خدمات مختلف رمزارزی
- امنیت صرافی
- میزان کارمزد تراکنشهای مختلف (خرید، فروش، برداشت و غیره)
- نظرات مثبت و بخصوص منفی کاربران درباره صرافی
- امکان بهرهمندی ایرانیان از خدمات صرافی (خارجی)
- حجم معاملات و داشتن نقدینگی کافی
- مجوزهای اعتبار کسبوکار
روش های مختلف خرید بیت کوین
به منظور خرید بیت کوین میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید:
- صرافیهای متمرکز ایرانی: با رفتن به صفحه «بهترین صرافی های ارز دیجیتال ایرانی» و مقایسه ویژگیهای یاد شده دست به انتخاب بزنید.
- صرافیهای متمرکز خارجی: با رفتن به صفحه «بهترین صرافی ارز دیجیتال خارجی برای ایرانیان» و مقایسه فاکتورهای یاد شده، دست به انتخاب بزنید.
- صرافیهای غیرمتمرکز: به این منظور به یک کیف پول و مقداری دارایی رمزارزی نیاز دارید. کیف پول خود را به یک صرافی غیرمتمرکز وصل کرده، به خرید بیت کوین بپردازید و سپس اتصال کیف پول با صرافی نامبرده را قطع کنید.
- صرافیهای P2P: صرافیهای همتابههمتا، به کاربر اجازه میدهند تا با مشخص کردن جزئیات سفارش خرید بیت کوین، مستقیما با یک فروشنده معامله کنند.
- صرافیهای OTC: صرافیهایی که با روش OTC کار میکنند، معمولا برای خریدهای بزرگ مناسب هستند.
نکات امنیتی در خرید بیت کوین
در حین خرید بیت کوین باید به این نکات توجه داشته باشید:
- انتخاب یک صرافی معتبر، خوشنام و ایمن (متناسب با نیازهای شما)
- استفاده از پولی که در صورت از دست رفتن، به زندگی شما خلل وارد نمیکند
- استفاده از یک دستگاه موبایل / لپ تاپ دارای قابلیتهای کافی، ایمن و شخصی
- داشتن دانش کافی در زمینه ارزهای دیجیتال و نحوه معامله آنها
- انتخاب یک کیف پول ایمن برای رمزارزی که قصد نگهداری بلندمدت آن را دارید
- حفظ کلیدهای خصوصی و بهاشتراک نگذاشتن آن با دیگران
- تحقیق و تحلیل کافی برای انتخاب زمان درست خرید و فروش
چه زمانی بیت کوین بخریم؟ بررسی استراتژیهای خرید
پاسخ به این سوال که «چه زمانی بیت کوین بخریم؟» بیشتر به سبک و استراتژی معاملاتی معاملهگر باز میگردد. باید دید که هدف معاملاتی شما چیست، آیا یک سرمایهگذار بلند مدت هستید یا یک تریدر روزانه؟ آیا از معاملات دو سویه و اهرمی استفاده میکنید یا معاملات اسپات؟ زمان مناسب خرید بیت کوین در سبکهای مختلف معاملاتی متفاوت است.
در صورتی که دانش خوبی در زمینه معاملات و روشهای تحلیل قیمت ارزهای دیجیتال دارید و استراتژی معاملاتی خودتان را به دست آوردهاید، احتمالا بهترین زمان برای خرید بیت کوین، همان وقتی است که سیگنالها و اندیکاتورهای سبک شخصی شما تعیین میکنند.
البته گفته میشود زمان خاصی در طول روز، هفته و ماه وجود دارد که میتواند برای خرید بیت کوین مناسب باشد اما حتما در نظر داشته باشید که دنیای کریپتو چندان هم قابل پیشبینی نیست و زمانهای یاد شده ممکن است همیشه برای خرید مناسب نباشند. در ادامه، بهترین زمان خرید بیت کوین را در چند استراتژی مختلف مرور میکنیم.
- سرمایهگذاری بلندمدت: با نگاه به تاریخچه قیمت بیت کوین متوجه میشویم که این رمزارز در طولانی مدت همواره در حال رشد بوده است. اگر بیت کوین را در زمانی که قیمت نسبتا پایینی دارد خریداری کرده و چندین سال در یک کیف پول امن نگهدارید، احتمالا سود خوبی به دست میآورید.
- معاملات میان مدت: به کمک تحلیل تکنیکال و فاندامنتال میتوانید در تایم فریمهای بالا، پتانسیل سودآوری بیت کوین را بسنجید و با یافتن نقطه مناسب و خرید بیت کوین، پس از شش ماه یا یک سال آن را با سود بالقوهای (که طبق تحلیلهای انجام شده انتظارش را دارید) بفروشید.
- نوسانگیری: معاملات نوسانگیری یا سویینگ تریدینگ تا حد زیادی به تحلیل تکنیکال وابسته هستند. با شناسایی نوسانهای بالقوه، پیدا کردن نقطه خرید مناسب و صبوری کردن در طی چندین روز تا چند هفته، (در صورت صحیح بودن تحلیل شما)، به سود خواهید رسید.
- معاملات روزانه: شما در معاملات روزانه از کوچکترین افت و خیزهای بازار به منظور کسب سودهای کوچک اما متعدد در طول یک روز بهره میگیرید. در این روش معاملاتی، تحلیل تکنیکال بهترین نقطه خرید بیت کوین را تعیین میکند.
چگونه بهترین قیمت بیت کوین را پیدا کنیم؟
وقتی که براساس استراتژی، سبک و اهداف معاملاتی خود زمان خرید بیت کوین را تعیین کردید، باید بهترین قیمت خرید بیت کوین در آن زمان را پیدا کنید. شاید به این موضوع برخورده باشید که گاه قیمت بیت کوین در پلتفرمهای مختلف با اندکی تفاوت ارائه میشود.
حتی برخی از معاملهگران با رصد قیمت همزمان رمزارزها در صرافیهای مختلف از تفاوت قیمتها سود میگیرند که به این کار آربیتراژگیری گفته میشود. برای پیدا کردن بهترین قیمت خرید بیت کوین میتوانید از ابزارهای زیر کمک بگیرید:
- استفاده از ابزارهای مقایسه قیمت: برخی پلتفرمها، ابزارهایی را در اختیارتان قرار میدهند که در آن میتوانید قیمت همزمان یک رمزارز در صرافیهای مختلف را مشاهده کنید.
- تحلیل زمانهای مناسب برای خرید: پس از انجام تحلیل تکنیکال، میتوان مناسبترین قیمتی که بیت کوین در این تحلیل لمس خواهد کرد را به عنوان بهترین نقطه برای خرید بیت کوین در نظر گرفت.
۴. راهنمای فروش بیت کوین
فرض کنیم خرید بیت کوین را انجام دادهاید و حال قصد فروش آن را دارید. درست مثل آنچه که در بخش راهنمای خرید بیت کوین عنوان کردیم، فروش بیت کوین هم راه و روش و نکات خاص خود را دارد که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
چگونه بیت کوین خود را بفروشیم؟
ایمنترین راه برای فروش بیت کوین، مراجعه به صرافیهای رمزارز است. مجددا لازم به ذکر است که در انتخاب صرافی (چه داخلی و چه خارجی) باید نهایت دقت را به خرج بدهید. در صرافی ایرانی میتوانید بیت کوین خود را به دلار یا تومان بفروشید و بدون هیچ دردسری پولتان را برداشت کنید.
صرافیهای خارجی برای فروش بیت کوین، از نظر قیمت فروش و کارمزد مناسبتر هستند اما امکان فروش بیت کوین به تومان در آن ممکن نیست. برای مثال باید بیت کوین را به استیبل کوین (مثل تتر، دای و …) تبدیل کرده و سپس با انتقال استیبل کوین به صرافی ایرانی، برای تبدیل آن به تومان اقدام کنید. حتما این را هم بررسی کنید که امکان استفاده کاربران ایرانی از صرافی خارجی مورد نظر شما وجود داشته باشد.
روش های مختلف فروش بیت کوین
در مورد روش های فروش بیت کوین میتوانیم چهار گزینه را به شما معرفی کنیم:
- صرافیهای متمرکز ایرانی: با رفتن به صفحه «بهترین صرافی های ارز دیجیتال ایرانی» و مقایسه ویژگیهای یاد شده دست به انتخاب بزنید. سپس با انتقال بیت کوین به صرافی مورد نظر، اقدام به فروش کنید.
- صرافیهای متمرکز خارجی: با رفتن به صفحه «بهترین صرافی ارز دیجیتال خارجی برای ایرانیان» و مقایسه فاکتورهای یاد شده، دست به انتخاب بزنید. سپس با انتقال بیت کوین به صرافی مورد نظر، اقدام به فروش کنید.
- صرافی غیرمتمرکز: کیف پول بیت کوین خود را به یک صرافی غیرمتمرکز وصل کرده و با پرداخت کارمزد، بیت کوین را به فروش برسانید.
- صرافیهای P2P: از صرافیهایی استفاده کنید که از فروش همتا به همتای بیت کوین پشتیبانی میکنند. در فروش همتا به همتا، خریدار و فروشنده مستقیما عملیات خرید و فروش را انجام میدهند.
- صرافیهای OTC: اگر مقدار بیت کوین فروشی شما قابل توجه است، برای جلوگیری از اسلیپیج یا لغزش قیمت زیاد، میتوانید آن را در صرافیهای OTC به فروش برسانید.
مقایسه صرافی های فروش بیت کوین
پس از انتخاب روش فروش بیت کوین، باید لیستی از صرافیهای معتبر داخلی و خارجی و غیرمتمرکز تهیه کنید. ما لیست «بهترین صرافی های ارز دیجیتال ایرانی» و «بهترین صرافی ارز دیجیتال خارجی برای ایرانیان» را در اختیار شما قرار دادهایم که میتوانید از منوی بالای سایت با عنوان «بهترین صرافی های ارز دیجیتال» به آن مراجعه کنید.
پس از مشاهده لیست، باید به بررسی و مقایسه چند فاکتور مهم در این صرافیها بپردازید تا بهترین گزینه متناسب با نیازهای خود را پیدا کنید. فاکتورهایی که برای انتخاب صرافی باید مورد بررسی قرار بگیرند به شرح زیر هستند:
- اعتبار، شهرت و امنیت صرافی
- امکان استفاده کاربران ایرانی از آن
- تنوع رمزارزها
- خدمات مختلف رمزارزی
- میزان کارمزد تراکنشهای مختلف مثل فروش و برداشت
- P2P یا OTC بودن صرافی
- بررسی نظرات مثبت و منفی کاربران صرافی
- داشتن نقدینگی کافی
- مجوزهایی که اعتبار کسبوکار آن را نشان میدهند
بهترین زمان برای فروش بیت کوین: استراتژی های فروش
بهترین زمان برای فروش بیت کوین، وقتی است که قیمت طبق استراتژی و تحلیل شما پیش رفته و به نقطه هدف مورد نظرتان رسیده است. این زمان ممکن است چندین سال، چندین ماه، چندین هفته یا حتی چندین ساعت پس از خرید بیت کوین باشد.
البته این را هم در نظر بگیرید که گاه حرکات قیمت به نفع تحلیل شما پیش نمیرود. در چنین شرایطی، برای جلوگیری از ضرر زیاد بهتر است نقطهای را برای خروج با ضرر کم در نظر بگیرید. سفارش استاپ لاس (Stop Loss) به این منظور استفاده میشود.
نکات مالیاتی و حقوقی در فروش بیت کوین
در حال حاضر، خرید و فروش بیت کوین و ارزهای دیجیتال در ایران قانونی است، اما شاید درباره قوانین مالیاتی مربوط به آن چیزی نشنیده باشید. اگر قصد معامله ارزهای دیجیتال و بهخصوص خرید و فروش بیت کوین در ایران را دارید، به نکات زیر توجه داشته باشید:
- قوانین مالیاتی حوزه رمزارز در ایران به منظور نظارت بهتر و جلوگیری از پولشویی وضع شده است.
- در صورتی که سود سالیانه حاصل از خرید و فروش بیت کوین از ۴۰ میلیون تومان بیشتر باشد، باید به ازای سود خود، مالیات پرداخت کنید.
- نرخ مالیات در ایران به صورت پلهای محاسبه میشود.
- در صورتی که مالیات رمزارزها را پرداخت نکنید، مطابق ماده ۲۷۴ قانون مالیاتی با شما برخورد خواهد شد.
- تا زمانی که بیت کوین خود را نفروخته و سود آن را دریافت نکرده باشید، نیازی به پرداخت مالیات نخواهید داشت.
- همچنین در صورتی که بیت کوین را به صورت مشارکتی خریداری کرده باشید و سود بیش از ۴۰ میلیونی به دست آورده باشید، مشمول مالیات نخواهید شد.
- قوانین مالیاتی ممکن است به مرور زمان دستخوش تغییر شود.
- کشور آمریکا هم در سال ۲۰۱۴ برای معاملات رمزارز قوانین مالیاتی وضع کرده و تمام سازمانهای رمزارزی وابسته به خود را مجبور به اجرای سیاست احراز هویت کاربران ساخت.
- اتحادیه اروپا، انگلستان، ایران، ژاپن، استرالیا و آلمان هم جزء کشورهایی هستند که برای رمزارزها قوانین مالیاتی خاص خود را وضع کردهاند.
- در کل، اکثر این کشورها در ازای سود سالیانه، از رمزارزها مالیات میگیرند.
بخش ۵: آینده بیت کوین و نکات پایانی
تغییر و نوسان، جزء جدانشدنی دنیای رمزارز است و به سختی میتوان درباره آینده این حوزه دست به پیشبینی زد. با این حال، برخی کارشناسان متخصص با به کار گرفتن تحلیل تکنیکال و فاندامنتال و بررسی دقیق حرکات قیمت، پیشبینیهایی را درباره قیمت آینده بیت کوین ارائه کردهاند که توجه به آن خالی از لطف نیست.
در ادامه برخی از پیشبینیهای مربوط به آینده قیمت بیت کوین آورده شده است:
- وبسایت بایننس، پیشبینی کرده که قیمت بیت کوین در سال ۲۰۴۰ به بالای ۵۰۰٫۰۰۰ دلار خواهد رسید.
- طبق پیشبینی انجام شده توسط وبسایت چنجلی (Changely)، قیمت بیت کوین تا سال ۲۰۴۰ از ۳٫۰۰۰٫۰۰۰ دلار فراتر خواهد رفت.
- وبسایت کوینگیپ (CoinGape) هم پیشبینی نزدیکی به چنجلی داشته و معتقد است قیمت بیت کوین در سال ۲۰۴۰ بیش از ۳٫۰۰۰٫۰۰۰ دلار خواهد بود.
- اکثر وبسایتهایی که به پیشبینی قیمت بیت کوین تا سال ۲۰۴۰ پرداختهاند معتقدند که قیمت BTC در سال ۲۰۴۰ به بالای ۲۰۰ هزار دلار خواهد رسید.
آیا بیت کوین همچنان بهترین ارز دیجیتال برای سرمایهگذاری است؟
از زمان روی کار آمدن بیت کوین تاکنون، هیچ رمزارزی به اندازه BTC نتوانسته نظر سرمایهگذاران را به خود جلب کند، به طوری که معاملات بیت کوین همیشه بخش بزرگی از بازار را به خود اختصاص داده است. البته، هیچ تضمینی وجود ندارد که در آینده هم شرایط به همین منوال باشد.
با مرور پیشبینیهای تیتر قبل، به نظر میرسد بیت کوین در بیست سال آینده به حرکت رو به رشد خود ادامه خواهد داد. اما باید توجه داشت که تحولات صنعت کریپتو اغلب قابل پیشبینی نیست. از طرف دیگر، بارها شاهد آن بودیم که اخبار و عوامل مختلف چطور روی وضعیت بازار تاثیر گذاشته و پروژههای بزرگ را به زیر کشیده است.
بار دیگر تاکید میکنیم، هیچ تضمینی برای به حقیقت پیوستن پیشبینیهای انجام شده برای قیمت آینده بیت کوین وجود ندارد. از این رو، خانه سرمایه هیچ توصیهای به خرید بیت کوین ندارد و کاربران در صورت تمایل باید با تحقیق و نظر شخصی دست به سرمایهگذاری در این مسیر بزنند.
نکات مهم برای خریداران و فروشندگان بیت کوین در بازار ناپایدار
در صورت تمایل به فعالیت در بازار ارز دیجیتال و خرید بیت کوین، حتما به نکات زیر توجه داشته باشید:
- در انتخاب یک صرافی معتبر و قابل اعتماد نهایت دقت را به خرج بدهید.
- برای ترید و جابهجایی رمزارز از دستگاه موبایل یا لپ تاپ دارای قابلیتهای مناسب و با سرعت و گرافیک بالا استفاده کنید.
- شما برای ترید و خرید بیت کوین به اینترنت پرسرعت نیاز خواهید داشت.
- در صورت تمایل به کار با صرافیهای خارجی، حتما از یک تغییردهنده آیپی ثابت پرسرعت بهره بگیرید.
- پیش از شروع به خرید بیت کوین و ترید آن، دانش خود در زمینه بازار رمزارز، انواع تحلیل و غیره را افزایش دهید.
- اگر قصد دارید به ترید بپردازید حتما استراتژی مناسب خود را یافته و با پیپرتریدینگ (ترید آزمایشی) به تمرین و اصلاح استراتژی خود بپردازید.
- مدیریت ریسک و سرمایه را آموخته و تمرین کنید.
- برای نگهداری بلندمدت رمزارز، از یک کیف پول رمزارز مناسب استفاده کنید.
- حتی در صرافیهایی که با هویت ایرانی شما مشکلی ندارند، نشان ندهید که ایرانی هستید.
- نکات امنیتی مربوط به حوزه اینترنت را رعایت کنید و روی لینکها و فایلهای مشکوک کلیک نکنید.
- هرگز کلید خصوصی کیف پول رمزارز خود را با دیگران به اشتراک نگذارید، پشتیبان هیچ صرافی یا کیف پولی برای حل مشکل شما به کلید خصوصی نیاز ندارد.
- قبل از خرید رمزارزها، درباره آنها تحقیق کرده و میزان کاربرد و ارزشمندی آن را بسنجید.
- از یک سبد سرمایهگذاری متنوع بهره بگیرید.
چهار عامل موثر در قیمت بیت کوین
بیت کوین یک ارز دیجیتال است که در ژانویه ۲۰۰۹ و پس از سقوط بازار مسکن ایجاد شد. این ایده ای است که در یک وایت پیپر توسط ساتوشی ناکاموتو مرموز و مستعار بیان شده است. هویت شخص یا افرادی که این ارز را ایجاد کرده اند هنوز مشخص نیست و یک راز باقی مانده است. بیت کوین نوید کارمزدهای معاملاتی کمتر از مکانیسم های پرداخت آنلاین سنتی را می دهد و برخلاف ارزهای صادرشده توسط دولت، توسط یک مرجع غیرمتمرکز اداره می شود.
نتایج تحقیقات اخیر ما چهار عامل را مشخص می کند که بر قیمت بیت کوین تأثیر می گذارد. این موارد شامل تاثیرات رسانه، عدم اطمینان و خطر سیاسی (مانند انتخاب دونالد ترامپ یا رأی به Brexit)، اقدامات دولت ها و نهادهای نظارتی و حاکمیت خود بیت کوین است.
تغییرات قیمت بیتکوین در مقیاس لگاریتمی
۱. رفتار گله ای
مدت هاست که اقتصاددانان ایده ای دارند که عاملی روانی بر تصمیمات سرمایه گذاران تأثیر می گذارد. این عامل روانی “رفتار گله ای” نامیده می شود و به سرمایه گذارانی اشاره دارد که تصمیم خود را به جای تحلیل های دشوار بر اساس رفتار سایر فعالان بازار و شهود خودشان می گیرند.
تجزیه و تحلیل قیمت بیت کوین نشان می دهد که پوشش رسانه ای مثبت یکی از عوامل اصلی افزایش قیمت است.
پوشش مثبت رسانه ها از فن آوری های جدید باعث ایجاد یک چرخه اعتیاد شناخته شده می شود که در نقطه اوج این هیاهوی تبلیغاتی “ناامیدی” خود را به وضوح نشان می دهد.
این امر در اوایل بیت کوین آشکار شد، زمانی که مطبوعات اصلی شروع به گزارش در مورد ارز جدید کردند و باعث جهش و سقوط کوتاه قیمت شدند. با افزایش پوشش رسانه ای و وارد شدن سایر عوامل، جداکردن اثر رسانه به تنهایی دشوارتر شد.
اتفاق مشابه همین را می توان در شرکت های رده بالا نیز مشاهده کرد وقتی که این شرکت ها به صورت عمومی عرضه می شوند، سرمایه گذاران به سمت این شرکت ها هجوم آورده و “انباشته می شوند” و ارزش شرکت از قیمت پایه به سرعت افزایش می یابد. به شرکتی مانند توییتر فکر کنید که هنگام عرضه عمومی به یک باره افزایش شدیدی در سهم بازار خود را مشاهده کرد.
۲. ریسک سیاسی
ریسک سیاسی پیرامون ارزهای ملی نیز می تواند بر قیمت بیت کوین تأثیر بگذارد زیرا مردم از آن برای پوشش ریسک در برابر حرکت قیمت یک ارز خاص استفاده می کنند ، یا ممکن است ضروری باشد که آنها مقدار زیادی از سرمایه خود را از یک کشور یا ارز منتقل کنند.
بحران اقتصادی در یونان در سال ۲۰۱۵ گزارشاتی در مورد افزایش خرید بیت کوین توسط شهروندان یونانی که مایل به محافظت از ثروت خود بودند، به دنبال داشت. به نظر نمی رسد که این اتفاق روی قیمت بیت کوین در بازارهای جهانی تأثیر گذار بوده باشد، زیرا که قیمت بیتکوین در اکثر اوقات سال بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ دلار استرالیا ثابت بود.
اما نگرانی در مورد همه پرسی ملی برای خروج انگلیس از اتحادیه اروپا (Brexit) در ۲۳ ژوئن ۲۰۱۶ منجر به افزایش قیمت بیت کوین در کنار کاهش ارزش پوند انگلیس شد.
پوند از حدود ۲۰ مه ۲۰۱۶ شروع به سقوط کرد. در تاریخ ۲۵ ژوئیه قیمت پوند بیش از ۱۰ درصد پایین تر از ارزش قبل از Brexit بود. در زمان مشابه، قیمت بیت کوین بیش از ۶۵٪ (از ۳۰۲ پوند به ۵۰۲ پوند) افزایش یافت.
همچنین انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا با دو ماه افزایش شدید قیمت بیت کوین همراه شد. بسیاری دلیل این امر را عدم اطمینان در اقتصاد ایالات متحده دانستند.
۳- تصمیمات مقرراتی
قانون گذاران در سراسر جهان مجبور شده اند تا در برابر رشد بیت کوین تصمیم گیری کنند. به عنوان مثال، آنها باید در رابطه با نحوه برخورد با سیستم مالیاتی و یا اینکه چه مقرراتی در مورد استفاده از بیتکوین باید اعمال شود، تصمیم بگیرند.
به طور خاص دو رویداد تأثیرات مقررات بر قیمت را برجسته می کند.
- اعلام اینکه بیت کوین به عنوان ارز قانونی در ژاپن در نظر گرفته می شود، به تنهایی قیمت بیت کوین را در عرض ۲۴ ساعت ۲٪ افزایش داد و برای دو ماه آینده ۱۶۰٪ قیمت جهانی را افزایش داد.
- تصمیم چین برای متوقف کردن چندین صرافی بیت کوین و ممنوعیت ارائه اولیه سکه (نوعی سرمایه گذاری جمعی که اغلب با ارزهای رمزپایه پرداخت می شود) قیمت بیت کوین را در طی ۲۴ ساعت ۲۹٪ سقوط داد.
۴- مجموعه مدیریت کننده بیت کوین
اگرچه بیت کوین یک ارز غیرمتمرکز است، اما برخی تصمیمات در مورد نحوه کار یا تکامل آن باید هر از چند گاهی اتخاذ شود. این تصمیمات در قیمت نیز تأثیر دارند.
نرم افزاری که برای بررسی معاملات بیت کوین استفاده می شود توسط توسعه دهندگان ایجاد شده و توسط ماینرها (افراد شبکه جهانی که معاملات بیت کوین را تأیید می کنند) اجرا می شود.
برای تغییر نرم افزار مورد استفاده برای استخراج و احراز هویت تراکنشات، توسعه دهندگان به موافقت بیش از ۵۰٪ شبکه جهانی استخراج کنندگان نیاز دارند. وقتی این حمایت را به دست آوردند می توانند به اصطلاح یک “چنگال” ایجاد کنند.
در تاریخ ۱ آگوست ۲۰۱۷ بیت کوین تحت یک ” چنگال سخت ” قرار گرفت. ارز رمزنگاری شده جدید – پول نقد بیت کوین – ایجاد شد و به همه کسانی که مالک بیت کوین بودند، داده شد. نرم افزار پول نقد بیت کوین می تواند ۳۰ تراکنش در ثانیه پردازش کند که چهار برابر بیشتر از بیت کوین است.
با این وجود سرمایه گذاران زیادی در بیت کوین کدنویس نیستند یا نمی دانند که هر چنگال چه نتیجه ای خواهد داشت. به همین علت معمولا یک دوره عدم اطمینان قبل از چنگال وجود دارد و یک دوره سریع افزایش قیمت پس از آن را به دنبال دارد.
از آن زمان به بعد با هدف ایجاد طلای بیت کوین چنگال دیگری به وجود آمده است.
تلاش برای چنگال سوم تلاشی بود که اخیرا نتوانست پشتیبانی شبکه را جذب کند. به نظر می رسد همین موضوع علت اصلاح قیمت بیت کوین (به میزان ۲۰ درصد در اوج ۹، ۹۲۵ دلار استرالیا در ۸ نوامبر) بود. با این حال، قیمت بیت کوین نقدی به طور همزمان از ۸۱۸ دلار به ۱۸۵۰ دلار استرالیا رسیده است.
اگرچه می توانیم به این چهار عامل تأثیرگذار بر قیمت بیت کوین در طول عمر کوتاه آن اشاره کنیم، اما این یک فناوری تجربی و دینامیک بوده و هنوز در حال توسعه می باشد.
این ارز در طولانی مدت به دلایل دیگری احتمالاً مورد قبول سرمایه گذاران قرار می گیرد. به عنوان مثال میتوان به تورم زا بودن آن اشاره کرد. از آنجا که هم در تعداد کل بیت کوین که می تواند ایجاد شود و هم در نرخ ایجاد شده محدودیت وجود دارد، قدرت خرید بیت کوین با گذشت زمان افزایش می یابد.
این موضوع تفاوت قابل توجهی با ارزهایی مانند دلار استرالیا دارد. اگر ارزهای ملی را در زیر تخت خود ذخیره کنید، با گذشت زمان، بی ارزش می شوند.
نوسانات طلا و بیت کوین
برای سایر سرمایه گذاران، نوسانات بیت کوین یک فضای معامله گری خوب را ایجاد می کند (به عنوان مثال بسیاری از تغییرات قیمت، فرصت هایی را برای خرید و فروش ارز فراهم می کند). با توجه به اینکه نوسانات بیت کوین در مقایسه با دارایی خاصی مانند طلا خیلی بیشتر است، توجه معامله گران را نیز به خود جذب می کند.
بیت کوین به دلیل عدم تنظیم در عرضه و داشتن مزایای بسیار زیاد نسبت به برخی از ارزهای ملی می تواند یک سرمایه گذاری طولانی مدت باشد.
از جمله مزیت های بیت کوین نسبت به ارزهای ملی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
جهانی بودن، وابسته نبودن به عرضه ارز توسط بانک های مرکزی، راحتی انتقال از مرزها و نداشتن کارمزدهای قابل توجه معاملات و انتقال، که به بانک ها، بازارهای ارز و بازرگانان مالی پرداخت می شود.
با این وجود به دلیل بازار نسبتاً جدید، نبود هیچ مکانیسم ریاضی برای پیش بینی نحوه عملکرد آن در آینده، خریداران باید احتیاط کنند. اصلی ترین نکته ما این خواهد بود که آن میزانی از سرمایه خود را در این ارز سرمایه گذاری کنید که توانایی تحمل از دست دادن آن را داشته باشید.
نتیجه گیری
خرید و فروش بیت کوین برای کسب سود، یکی از گزینههای مورد علاقه کاربران باتجربه رمزارز است. البته، سود بردن مکرر از این راه به دانش تکنیکال و فاندامنتال بسیار خوبی نیاز دارد. یک تریدر موفق، آموزشهای لازم برای ورود به بازار رمزارز را میآموزد، آنها را با هم تلفیق میکند و استراتژی خاص خود را به دست میآورد.
استراتژی معاملاتی شما با توجه به اهدافتان، میتواند بلندمدت (سرمایهگذاری یا هولد)، میان مدت یا کوتاه مدت (ترید روزانه و سویینگ تریدینگ) باشد.
البته، خرید و فروش بیت کوین تنها راه کسب سود در این بازار نیست. بازار کریپتو فرصتهای سودآور بسیار زیادی (مانند ییلد فارمینگ، استخراج رمزارز، استیک، استخراج نقدینگی، بازیهای رمزارزی و غیره) را برای کاربران فراهم کرده که میتوانید به یادگیری و کسب درآمد از آن برسید.