قبل از اینکه به طور تکنیکی به توضیح انواع کیف پول ارز دیجیتال بپردازیم، بیایید کمی در مورد روش خاص شما برای ذخیره پول با هم صحبت کنیم. به این فکر کنید که چگونه پول نقد واقعی خود را ذخیره می کنید. قطعا آن را در دست خود نگه نمی دارید، بلکه آن را در کیف پول یا در یک حساب بانکی ایمن ذخیره می کنید. کیف پول کریپتوکارنسی نیز از همان اصول اصلی پیروی می کند. در نتیجه، با داشتن یک کیف پول رمزنگاری شده، توانایی ارسال و دریافت بیت کوین و سایر کریپتوکارنسی ها را خواهید داشت.
«والت» یا همان کیف پول ارز دیجیتال یک برنامه نرم افزاری یا سخن افزاری است که کلیدهای خصوصی و عمومی را ذخیره می کند و با بلاک چین های مختلف در تعامل است تا کاربران بتوانند ارز دیجیتال خود را بفرستند، دریافت کنند و بر تراز حساب خود نظارت داشته باشند. اگر قصد دارید از بیت کوین یا هر ارز دیجیتال دیگری استفاده کنید، ابتدا باید یک کیف پول دیجیتالی داشته باشید. هیچ ارز دیجیتالی به خودی خود در کیف پول قرار ندارد. بیت کوین و کریپتوکارنسی های مشتق شده از آن، به صورت غیرمتمرکز در یک دفترکل عمومی به نام «بلاک چین» ذخیره و نگهداری می شوند.
چطور کیف پول ارز دیجیتال ایرانی داشته باشیم؟
همین الان در سایت کیف پول من ثبت نام کنیدثبت نام
کیف پول ارز دیجیتال چگونه کار می کند؟
در یک حساب بانکی معمولی، پول یا بهتر است بگوییم، ارزش آن نگهداری می شود. اما در کیف پول ارزهای دیجیتال، کلیدهای رمزنگاری شده عمومی و خصوصی نگهداری می شوند. در حقیقت، کوین ها نمی توانند در یک کیف پول فیزیکی ذخیره شوند. چون کریپتوکارنسی ها وجود فیزیکی ندارند. آدرس کیف پول، چیزی شبیه به شماره حساب بانکی است. هیچ اشکالی ندارد اگر شما شماره حساب بانکی خودتان را به فرد دیگری بدهید، چون دیگران برای انتقال وجه به آن نیاز دارند. در دنیای ارزهای دیجیتال، اگر کسی بخواهد کوین هایتان را برایتان ارسال کند، شما می توانید به سادگی آدرس کیف پول خود را به او بدهید و کوین تان را دریافت کنید. درست مانند حساب های بانکی، هیچ یک از دو آدرس کیف پول، شبیه به هم نیستند. در نتیجه، هیچ کس به جز شما نمی تواند پولتان را دریافت کند. همچنین، تعداد آدرس های کیف پول شما بدون محدودیت هستند. یعنی هر چند تا آدرس که دلتان بخواهد می توانید برای کیف پولتان بسازید.
به عنوان مثال (در خصوص بیت کوین) این آدرس کیف پولی است که تصور می شود متعلق به خالق بیت کوین، ساتوشی ناکاموتو است:
۱A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa
همان طور که مشاهده می کنید، این آدرس یک ترکیب پیچیده از اعداد و حروف بزرگ و کوچک است. از آنجایی که اغلب بلاک چین ها دارای شفافیت هستند، می توان به آسانی پی برد که یک کیف پول خاص چه مقدار پول دارد و مالک آن چه تراکنش های مالی را در گذشته انجام داده است. با این حال آدرس یک کیف پول ارز دیجیتال، هویت واقعی صاحب خود را نشان نمی دهد.
چگونه کلیدهای عمومی و خصوصی به یک آدرس کیف پول مرتبط می شوند؟
اکثر مردم تصور می کنند که کلید عمومی چیزی شبیه به آدرس یک کیف پول عمومی است. اما در حقیقت، آدرس کیف پول هر فرد، یک کلید خصوصی و عمومی منحصر به فرد دارد. کلید خصوصی این امکان را به شما می دهد تا به پول هایی که مربوط به آدرس کیف پول کریپتوی شماست، دسترسی داشته باشید. اجازه بدهید برای درک بهتر این موضوع یک مثال بزنیم. تصور کنید که می خواهید از حساب بانکی خود پولی را به حساب بانکی شخص دیگری انتقال دهید، در این صورت، اول باید رمز عبور شخصی خود را وارد کنید. هیچ کس دیگری به این رمز عبور دسترسی ندارد، حتی بانک. در غیر این صورت، اگر کسی آن را بفهمد، می تواند از حساب بانکی شما پول جابه جا کند! کلید خصوصی دقیقا همان کار را انجام می دهد و به طور خاص به آدرس کیف پول شخصی شما مرتبط است.
کلید عمومی چیست؟
کلید عمومی از لحاظ ریاضی به آدرس کیف پول شما مرتبط است! با این حال، یک “ورژن هش” به حساب می آید. عملکرد هش به شما این امکان را می دهد تا توالی حروف/اعداد که «ورودی» خوانده می شوند را در مجموعه جدیدی از حروف/اعداد به عنوان «خروجی» رمزگذاری کنید. در واقع با این کار پای یک لایه امنیتی به میدان باز می شود و تضمین می کند که کیف پول شما غیرقابل هک شدن است.
به عنوان مثال:
نمونه ای از کلید خصوصی:
۰۳bf350d2821375158a608b51e3e898e507fe47f2d2e8c774de4a9a7edecf74eda
نمونه ای از کلید عمومی:
۹۹b1ebcfc11a13df5161aba8160460fe1601d541
شاید در نگاه اول، این دو کلید کاملا متفاوت به نظر برسند اما فناوری نرم افزار تشخیص می دهد که این دو کلید به طور خاصی به یکدیگر مرتبط هستند. ارتباط بین کلیدها ثابت می کند که شما مالک کوین ها هستید و این امکان را برایتان مهیا می کند که هر وقت بخواهید بتوانید پول خود را انتقال دهید! در واقع ضرورتی ندارد از فن آوری و ماجراهایی که در پس زمینه رخ می دهند سردربیاورید. تراکنش های کیف پول ارز دیجیتال چیزی شبیه به استفاده از Gmail و Hotmail هستند. نرم افزار تمام کارها را برایتان انجام می دهد.
انواع کیف پول ارز دیجیتال
در حال حاضر انواع مختلفی از کیف پول ها در دسترس عموم هستند. کیف پول انتخابی شما به نیازهای شخصی تان بستگی دارد. اساسا، کیف پول های مختلف، امکانات متفاوتی را ارائه می دهند مانند امنیت، رفتار کاربر پسندانه یا حتی راحتی بیشتر.
محبوب ترین انواع کیف پول ارزهای دیجیتال عبارتند از:
کیف پول ارز دیجیتال برای کامپیوتر
کیف پول های روی دسکتاپ باید در یک لپ تاپ یا کامپیوتر خاص دانلود شوند و تنها از آن دستگاه خاص قابل دسترسی هستند. به طور کلی، این نوع از کیف پول ها ترکیب خوبی از امنیت و راحتی را ارائه می دهند. با این حال به یاد داشته باشید که اگر یک هکر توانایی کنترل از راه دور دستگاه شما را به دست آورد، خیلی راحت می توانند به کیف پول شما دسترسی پیدا کند.
کیف پول ارز دیجیتال برای موبایل
کیف پول روی موبایل بسیار شبیه به کیف پول روی دسکتاپ است. چون این نوع از کیف پول نیز به طور مستقیم در دستگاه شما دانلود می شود. معمولا از طریق دانلود اپلیکیشنی روی موبایل خود به کیف پول کریپتوکارنسی تان دسترسی پیدا می کنید. چنین دسترسی این امکان را به شما می دهد تا با اسکن کردن کد QR، کوین های خود را در یک فروشگاه خرج کنید.
کیف پول ارز دیجیتال تحت وب
کیف پول روی وب بهترین سطح از راحتی به هنگام ارسال کوین ها به دیگران را در اختیار شما قرار می دهد. با این حال، کم ترین سطح امنیت متعلق به این کیف پول است. چون معمولا تولیدکننده آن کیف پول، کنترل کاملی روی سیستم دارد. یک نمونه از چنین کیف پولی، ذخیره کردن کوین ها در یک صرافی کریپتوکارنسی است. این صرافی، کوین های شما را روی سرور مرکزی خود ذخیره می کند. اگر این سرور هک شود، هکر می تواند به تمام پول های شما دسترسی داشته باشد. بهتر است که تنها تعداد کمی از کوین های خود را روی کیف پول تحت وب نگه دارید.
کیف پول ارز دیجیتال کاغذی
کیف پول های کاغذی یکی از کم ارزش ترین کیف پول های کریپتو هستند. تنها کاری که باید انجام دهید این است که کلیدهای عمومی و خصوصی خود را روی یک تکه کاغذ پرینت بگیرید و با این کار به سادگی می توانید سطح امنیت پول خود را بالا نگه دارید. چون در این روش، کلیدها به هیچ سروری متصل نیستند. در نتیجه راهی به جز در اختیار داشتن آن کاغذ برای دسترسی به کیف پول، وجود ندارد. زمانی هم که نیاز به انتقال وجه دارید، می توانید به سادگی کلیدها را وارد یک نرم افزار یا کیف پول تحت وب کنید، یا حتی ساده تر از آن، فقط کد QR چاپ شده را اسکن کنید.
کیف پول ارز دیجیتال سخت افزاری
به لحاظ امنیتی، هیچ کیف پولی بهتر از کیف پول سخت افزاری نیست. کیف پول سخت افزاری یک دستگاه فیزیکی است که تنها هدفش ذخیره سازی کلیدهای عمومی و خصوصی تان است. این دستگاه تنها در صورتی که نیاز به انتقال وجه داشته باشید به اینترنت متصل می شود. هنگام انتقال، شما باید پین شخصی خود را به طور مستقیم وارد دستگاه کنید. این کار دسترسی هکرها به کلیدهای تان را تقریبا غیرممکن می سازد.
کیف پول ارز دیجیتال کاستدی و غیر کاستدی
بلاک چین و تراکنش های ارزهای دیجتال که مبتنی بر بلاک چین هستند مزایای بسیاری دارند و همین موضوع باعث شده است که افراد و سازمان های زیادی به سمت این فناوری جذب شوند. اما این فناوری همیشه و برای همه افراد مناسب نیست به عنوان مثال در صورتی که شما سرمایه ی بالایی در کیف پول تراست ولت (Trust Wallet) و یا کیف پول های مشابه داشته باشید و گوشی موبایل خود را به دلایلی از دست دهید کل سرمایه شما در کیف پول از دست خواهد رفت و با مراجعه به هیچ سازمان یا پلتفرمی امکان بازیابی آن را نخواهید داشت.
از طرف دیگر ممکن است فردی با دارایی های بسیار زیاد از ارزهای دیجتال که تنها وی از عبارات بازیابی کیف پول مطلع است به یک باره از دنیا برود، در چنین شرایطی افراد نزدیک آن شخص هیچ سهمی از دارایی وی نخواهند داشت و درواقع این ارزهای دیجیتال احتمالا تا ابد دست نخورده باقی خواهند ماند.
این مسئله پیش از این نیز بارها پیش آمده است به طوری که گفته می شود تا کنون حدود 3 میلیون واحد بیت کوین از دسترس صاحبین اصلی خارج شده است و این امر می تواند به دلیل فوت شخص و یا گم کردن عبارات بازیابی و رمز ورود کیف پولی باشد که بیت کوین ها در آن نگه داری می شدند.
با وجود مشکلاتی که توضیح داده شد، کیف پول کاستدی یا امانی (Custodial) به وجود آمد، در این نوع کیف پول ها شما به شخص یا به عبارت دقیق تر به موسسه ای که خدمات نگه داری امانی ارز دیجیتال را ارائه می دهد، وکالت می دهید که از دارایی های شما محافظت کند. بدیهی است که در این صورت کلیدهای خصوصی تنها در اختیار شما نیستند بلکه مسئولین نهاد کیف پول کاستدی نیز به آن دسترسی دارند و اما از طرف دیگر شما در هر زمانی که بخواهید می توانید به دارایی های خود دسترسی داشته باشید و دیگر هیچ نگرانی بابت فراموشی رمز ورود به کیف پول، عبارات بازیابی و… نخواهید داشت.
از طرف دیگر کیف پول های غیر کاستدی یا غیر امانی (Non- Custodial) که بیشتر با آنها آشنا هستیم کیف پول هایی هستند که کلیدهای خصوصی آن تنها در اختیار شخص صاحب دارایی است و انجام تراکنش ها تنها با داشتن کلیدهای خصوصی که تنها در اختیار صاحب اصلی کیف پول است انجام می شود. با انتخاب کیف پول های غیرکاستدی، در صورتی که موبایل شما به سرقت برود و یا شما عبارات بازیابی را فراموش کنید، دارایی های خود را برای همیشه از دست خواهید داد.
آیا کیف پول های کاستدی امنیت دارند؟
کیف پول های کاستدی یا امانی، دارایی افراد را به صورت آنلاین دخیره می کنند و از آنجایی که سارقین مطمئن هستند که داده های باارزش در آنها وجود دارد برای هک کردن این کیف پول ها زمان و انرژی زیادی را صرف می کنند. احتمالا سارقین بر روی هک کردن دارایی های تنها یک شخص در کیف پول غیرکاستدی همچون تراست ولت انرژی زیادی صرف نکنند.
البته نمی توان گفت که کیف پول های کاستدی یا امانی کاربردی برای هیچ شخصی ندارند بلکه افرادی که قصد استفاده از این کیف پول ها را داشته باشند باید پیش از انتخاب، اعتبارسنجی دقیقی از کیف پول انجام دهند. اگر کیف پول کاستدی با امنیت بالایی را انتخاب کنید می توانید مطمئن باشید که همیشه به دارایی خود دسترسی دارید و این موضوع یکی از ایرادات وارد به بلاک چین (البته به زعم برخی از افراد) را برطرف می کند.
در هنگام انتخاب از کیف پول کاستدی باید به چه نکاتی توجه کرد؟
پیش از این مفاهیم کیف پول ارز دیجیتال کاستدی و غیرکاستدی را برای شما شرح دادیم، اگر شما هم بنا به دلایلی قصد دارید که از کیف پول های کاستدی استفاده کنید باید آگاه باشید که به دلیل کنترل طرف ثالث بر روی دارایی ها لازم است که کیف پول کاستدی را با دقت بالا انتخاب کنید. در ادامه ویژگی هایی که در زمان انتخاب کیف پول کاستدی باید به آنها توجه کنید را لیست خواهیم کرد:
- روش ذخیره سازی کلیدهای خصوصی
- بیمه کردن دارایی های سرمایه دار
- پشتیبانی از ارز دیجیتال موردنظر
- خدمات ارائه شده توسط کیف پول
- تجربه دیگر کاربران و اطمینان از پیروی از قوانین
- همچنین به دلیل محدودیت های موجود مطمئن شوید که شما به عنوان یک فرد ایرانی در آینده به مشکل نخواهید خورد
چند نمونه از کیف پول های کاستدی
- بلاک چین دات کام (com)
- بایننس کاستدی (Binance Custody)
- بیتگو (BitGo)
- فری ولت (Free Wallet)
چند نمونه از کیف پول های غیرکاستدی
- تراست ولت (Traust Wallet)
- متامسک (Metamask)
- ترزور (Trezor)
- اکسودوس (Exodus)
- لجر (Ledger)
کیف پول گرم و سرد
یکی از اولین کارهایی که در زمان آغاز فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال باید انجام داد انتخاب یک کیف پول مناسب با توجه به نیاز و نوع فعالیت کاربر است. برای آنکه بتوانید در بازار، ابزارها و پلتفرم ها را بررسی کرده و بهترین را انتخاب کنید لازم است که با بسیاری از مفاهیم که در بازار رمزارزها بسیار مورداستفاده قرار می گیرند آشنا شوید. آشنایی با مفاهیم و اصطلاحات در کنار تسلط بر انواع تحلیل که در بازار حتما به آن نیاز پیدا می کنید را با شرکت در یک دوره آموزش ارز دیجیتال کسب کنید.
زمانی که شما ارز دیجیتالی را به شخص دیگر انتقال می دهید در حقیقت هیچ ارزی در این تراکنش انتقال داده نمی شود بلکه مالکیت ارز دیجیتال از شخص فرستنده به شخص گیرنده خواهد رسید. کیف پول ها مالکیت و دارایی شما از ارزهای دیجیتال را نشان داده و امکان ارسال و دریافت و همچنین نگه داری دارایی را برای دارنده خود فراهم می کنند.
کیف پول ها از لحاظ نوع نگه داری کلیدهای خصوصی کاربر به دو دسته ی اصلی کیف پول های گرم (Hot Wallet) و کیف پول های سرد (Cold Wallet) تقسیم می شوند. در ادامه این دو دسته کیف پول را با جزئیات بیشتری شرح خواهیم داد.
کیف پول ارز دیجیتال گرم (Hot Wallet)
کیف پول های گرم به آن دسته از کیف پول های نرم افزاری گفته می شوند که به صورت آنلاین کار می کنند. به دلیل وابستگی کامل این نوع کیف پول به اینترنت امکان هک و نفوذ به اطلاعات درون کیف پول های گرم بیشتر از کیف پول های سرد است. انواع مختلف کیف پول های گرم توسط کاربران بازار ارزهای دیجیتال مورداستفاده قرار می گیرند که در ادامه آنها را نام خواهیم برد.
کیف پول موبایلی
- تراست ولت (Trust Wallet)
کیف پول تحت وب
- بلاک چین ولت (Blockchain Wallet)
کیف پول افزونه مرورگر
- متامسک (MetaMask)
کیف پول دسکتاپ
- اکسودوس (Exsodus)
کیف پول ارز دیجیتال سرد (Cold Wallet)
کیف پول های سرد بر خلاف کیف پول های گرم، به صورت آفلاین کار می کنند، این نوع کیف پول ها برای کاربرانی که قصد نگه داری از دارایی خود برای مدت طولانی را دارند بسیار مناسب است چراکه به دلیل ماهیت این نوع کیف پول ها، شما تنها زمانی به اینترنت نیاز خواهید داشت که قصد انجام تراکنش را داشته باشید و همین عدم اتصال به اینترنت باعث شده است که در کنار ساختار امن کیف پول ها، نفوذ به اطلاعات درون کیف پول و سرقت دارایی کاربر بسیار سخت باشد. البته تریدرهایی که تعداد معاملات زیادی انجام می دهند و یا افرادی که دارایی زیادی ندارند خیلی به دنبال این نوع کیف پول ها نیستند.
کیف پول های سرد (Cold Wallet) در دو نوع وجود دارند و کاربران می توانند از آنها استفاده کنند. در ادامه این دو نوع را خواهیم آورد:
کیف پول ارز دیجیتال سخت افزاری
کیف پول های سخت افزاری همان طور که از نام آنها پیداست به صورت فیزیکی وجود دارند و بسیاری از مدل های آنها از لحاظ ظاهری شباهت زیادی به فلش مموری دارند.
- کیف پول لجر (Ledger)
- کیف پول تریزور (Trezor)
کیف پول ارز دیجیتال کاغذی
نوع دیگری از کیف پول های سرد وجود دارند که با نام کیف پول کاغذی شناخته شده اند. در کیف پول های کاغذی کلیدهای خصوصی کاربر به هیچ سروری متصل نیست و به همین دلیل دارایی فرد در امنیت بالایی است. البته به دلیل خطر از بین رفتن کاغذ، ممکن است دارایی کاربر تهدید شود. در ادامه برخی از معتبرترین وبسایت ها برای ساخت کیف پول کاغذی را خواهیم آورد:
- org برای ساخت کیف پول بیت کوین
- com برای ساخت کیف پول اتریوم
- org برای ساخت کیف پول لایت کوین
- net برای ساخت کیف پول برای ارزهای دیجیتال مختلف
آیا امکان ذخیره انواع ارز دیجیتال در یک کیف پول وجود دارد؟
این سوال بسیار مهمی است و جواب آن به کوین هایی که در دست دارید، بستگی دارد. به عنوان مثال، اگر شما فقط بیت کوین دارید باید یک کیف پول داشته باشید که با ارز دیجیتال بیت کوین سازگار باشد.
اگر ارز دیجیتال بیت کوین و لایت کوین داشته باشید چطور؟
اگرچه هر کدام از آن ها دارای بلاک چین مختص به خود هستند، اما می توان از یک کیف پول چند ارزی استفاده کرد. کیف پول های چند ارزی به شما این امکان را می دهند تا کریپتوکارنسی های مختلف را درون یک کیف پول ذخیره کنید. این کار بسیار ساده تر از به کار بردن کیف پول های متفاوت برای کوین های مختلف است. با این حال، همه چیز به این بستگی دارد که کیف پول ارزی شما از چه امکاناتی پشتیبانی می کند.
آیا انواع کیف پول ارزهای دیجیتال امن هستند؟
به طور کلی، مهم نیست که از کدام کیف پول ارز دیجیتال استفاده می کنید، اگر کسی به کلید خصوصی شما دسترسی داشته باشد، می تواند به پولتان نیز دسترسی پیدا کند. پرسش کلیدی این است که چه کارهایی را برای پیش گیری از وقوع این اتفاقات می توان انجام داد؟ هر کیف پول ارز دیجیتال که با اینترنت در ارتباط باشد – به عنوان مثال روی دسکتاپ، موبایل یا وب قرار داشته باشد- همیشه امکان آسیب پذیری را با خود به دوش می کشد. هکرها همیشه راه های جدیدی برای دستیابی به اطلاعات دیگران پیدا می کنند و به همین دلیل باید هر کاری که لازم است برای محافظت از کلید خصوصی خود انجام دهید.
نتیجه گیری
کیف پول ارز دیجیتال انواع مختلفی دارد که برای پاسخگویی به نیازهای گوناگونی ساخته شده اند. بهترین انتخاب برای شما، کیف پولی است که نیازها و ارزهای دیجیتال تان را پوشش دهد. برای امنیت بیشتر می توانید از کیف پول های سخت افزاری استفاده کنید. اگر زیاد به مسافرت می روید یا مشغله کاری زیادی دارید تعداد کمی از ارزهای دیجیتال خود را روی موبایلتان نگه دارید تا به راحتی به پولتان دسترسی داشته باشید.
سوالات متداول
کیف پول ارز دیجیتال به صورت کیف پول های سرد و گرم قابل دسترسی هستند. کیف پول های گرم (نرم افزاری) در نسخه های موبایلی، تحت وب، افزونه و دسکتاپ ارائه شده اند در حالی که کیف پول های سرد در دو نسخه ی سخت افزاری و کاغذی قابل استفاده هستند.
اگر طرف ثالثی در کنترل دارایی و کلیدهای خصوصی کیف پول ارز دیجیتال شما وجود داشته باشد و درواقع کنترل کامل دارایی شما بر عهده خودتان نباشد، این کیف پول ها کاستدی خواهند بود. در این نوع کیف پول ها در صورت گم کردن رمزورود و یا عبارات بازیابی، باز هم می توانید با ارتباط بر قرار کردن با تیم پشتیبانی کیف پول کاستدی، به دارایی های خود دسترسی داشته باشید.
از آنجایی که در کیف پول های سخت افزاری کلیدهای خصوصی کیف پول به اینترنت متصل نیستند، امکان هک کردن اطلاعات و نفوذ به کیف پول بسیار سخت است. کیف پول های کاغذی نیز چنین شرایطی را دارند با این تفاوت که به دلیل جنس کاغذی این نوع کیف پول ممکن است آن کاغذ به هر دلیلی از بین برود و اینگونه دارایی شما به خطر بیفتد.